Home Nieuws Gadgets & Electronica Review: SanDisk iXpand Base

Review: SanDisk iXpand Base

De dag is voorbij, de avond begint nacht te worden en het is tijd om naar bed te gaan. Nadat je jezelf klaar hebt gemaakt om te gaan slapen is je mobiel ook klaar voor een dutje. Je legt ‘m aan de lader. Maar wat nou als je tegelijkertijd een back-up wilt maken? Met de iXpand Base van SanDisk is dit mogelijk!

De iXpand Base is bedoelt om op je nachtkastje te zetten om ’s nachts niet alleen te laden maar ook een back-up te maken van de bestanden op je mobiele telefoon.

Design

De Base ziet er strak uit en is naast functioneel ook visueel een aanwinst voor de nachtkast. Bovenop de Base is het oppervlak voorzien van een coating voor grip zodat de iPhone niet van het plateau af valt. Onder de Base zit de USB poort voor de verbinding met de telefoon via een Lightning kabel die je makkelijk om de Base kunt rollen.

Bron: SanDisk.com

Op de zijkant zit een SD-kaart poort waar je van 16 tot 256 GB SD-kaarten in kunt stoppen voor de back-up van de bestanden op je telefoon. Deze kun je via een kabel vanaf de Base zelf aansluiten op je computer, echter gaat dit via een USB 2.0 aansluiting, een beetje traag dus. Ook is het mogelijk om de SD-kaart zelf te verwijderen en aan te sluiten op je computer om van de snelheid gebruik te maken die de SD kaartjes hebben. Naast de SD-poort bevindt zich ook de aansluiting voor de stroom. Helaas is de Base namelijk niet mee te nemen omdat die 220V nodig heeft om te functioneren.

Back-up

Voor de back-up is de SanDisk iXpand Base app nodig. Deze is makkelijk te vinden in de app-store en niet zo groot dus snel geïnstalleerd.

Bron: macrumors.com

Na installatie en aansluiting van de telefoon wordt gevraagd om toegang tot foto’s en andere data op de telefoon. Na dit te accepteren begint de back-up en duurt dit best wel even een tijdje de eerste keer, er moet dan natuurlijk ook in één keer alle foto’s die op het toestel staan overdragen. Maar wanneer dit in de nacht gebeurd heb je dit uiteraard niet door. Nadat alle bestanden zijn gebacked-up zal de Base in het vervolg alleen nieuwe bestanden overdragen, dit maakt het proces wat sneller.

Conclusie

Dit accessoire is een leuk idee en gaat de strijd aan met Apples eigen iCloud back-up systeem. Echter is de strijd aangaan met een van de grootste bedrijven ter wereld een pittig gevecht waar naar mijn mening SanDisk nog niet heeft gewonnen. Waar je bij bijvoorbeeld iCloud de mogelijkheid krijgt om de foto’s alleen in de Cloud te hebben wat ruimte vrij laat voor apps op de telefoon heb je bij de iXpand Base alleen de bestanden op twee plekken, op de telefoon en de SD-kaart. Achteraf kun je uiteraard de foto’s verwijderen van de telefoon maar dit gebeurd helaas niet automatisch. Bron: macrumors.com
Ook financieel gezien is het afwegen. Een abonnement op iCloud in Nederland wat je 200GB geeft is 2,99 per maand terwijl je bij de Base voor ongeveer diezelfde opslag een factor 40 meer kwijt bent. Dat is gelijk aan ongeveer 3 jaar aan online opslag. De Base is dus geschikt als versiering voor op je nachtkastje waar je tegelijk al je bestanden op een tastbaar medium wilt, namelijk een SD-kaart. Het is een leuk concept van SanDisk alleen is er nog aardig wat werk aan de winkel wil dit zich onderscheiden van de bestaande faciliteiten.