Home Nieuws Gadgets & Electronica Nikon introduceert de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena

Nikon introduceert de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena

© Nikon

Nikon breidt haar S-Line-objectieven uit met de nieuwe NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena en tilt hiermee de S-Line naar nieuwe hoogten. Dit premium full-frame objectief met middellange tele levert fantastische bokeh, zowel in foto’s als video’s. Van fine-art tot portretten en van high fashion tot natuur, professionele fotografen maken met dit objectief de mooiste opnamen met een ongelooflijke diepte en creativiteit.

Plena biedt allround optische perfectie. De grote Z-vatting van Nikon biedt nieuwe mogelijkheden en Plena maakt van al deze mogelijkheden gebruik om een echte cirkelvormige bokeh te leveren, zelfs in de uiterste hoeken van het beeld. Mede door de compressie van de brandpuntsafstand van 135 mm steekt het onderwerp perfect af tegen de achtergrond. Zelfs wanneer je opnamen maakt met open diafragma tegen complexe achtergronden, of van een korte afstand, kunnen de fijnste details met kristalheldere scherpte worden geïsoleerd tegen de sprookjesachtige bokeh.

Plena biedt de hoogste beeldreproductie van alle S-Line-objectieven en een helderheid aan de randen die elk ander S-Line-objectief bij f/1.8 overtreft. Gecombineerd met het afgeronde diafragma met 11 lamellen en complexe optische constructie worden aberraties nauwgezet tegengegaan: je hoeft het diafragma niet te verkleinen om vignettering te voorkomen. Zelfs wanneer je opnamen maakt met open diafragma zijn puntlichtbronnen zoals sterren of stadslichten scherp, rond en helder en is de bokeh bij tegenlicht vrij van pijlvormige coma en lichtvlekken.

Daarnaast zorgt de snelle, nauwkeurige autofocus van Plena ervoor dat dit prachtige S-Line-objectief met vast brandpunt uitzonderlijk soepel scherp stelt. Dit gebeurt op elke scherpstelafstand, zelfs bij het grootste diafragma, waar de scherptediepte het kleinst is. Met een gewicht van net iets minder dan een kilo en aanpasbare bedieningselementen is Plena ook goed hanteerbaar, of je nu uit de hand fotografeert of met een statief.

Matthieu van Vliet, General Manager SAS bij Nikon Europe: “Nikon’s developers hebben zichzelf echt overtroffen met de Plena. Voor fotografen die een perfecte bokeh willen creëren, is dit het perfecte objectief. Na Noct is dit pas het tweede objectief in de geschiedenis van Nikon dat zijn eigen naam krijgt en dat zegt al hoe bijzonder het objectief is. De naam komt van het Latijnse ‘plenus’, wat ‘volledig’ of ‘vol’ betekent. Passend bij een objectief dat zo’n ongelooflijk prachtige bokeh levert.”

Overzicht van belangrijke kenmerken: NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena

Onberispelijke bokeh: perfect ronde bokehcirkels, zelfs in de uiterste hoeken van het beeld. Er is geen sprake van uienringen- of kattenogenbokeh en geen zichtbare kleurranden of vignettering.

Meesterlijk optisch ontwerp: afgerond diafragma met 11 lamellen en een optisch ontwerp dat bestaat uit 16 elementen in 14 groepen om diffractie te minimaliseren en pijlvormige comalichtvlekken en sferische aberraties tegen te gaan. Geavanceerde optiek omvat Nikons SR-glas en een asferisch lenselement.

Prachtige beeldreproductie: of je nu fotografeert bij f/1.8 of bij een kleiner diafragma, opnamen hebben haarscherpe details met een vloeiende bokeh op de voor- en achtergrond. Kleur en contrast zijn uitzonderlijk, zelfs rond randen met een hoog contrast.  

Overvloedig licht aan de randen, zelfs bij f/1.8: de helderheid is perfect gelijkmatig over het hele beeld zonder zichtbare lichtafval aan de randen, zelfs wanneer je opnamen maakt met open diafragma.

Uitstekende anti-reflectie en tegenlichtregeling: Nikon’s exclusieve meso-amorf coating en ARNEO Coat gaan schittering en lichtvlekken tegen door invallend licht uit alle richtingen te blokkeren.

Snelle nauwkeurige autofocus: Plena stelt snel en stil scherp op alle scherpstelafstanden, van korte afstand tot oneindig. De kortste scherpstelafstand is slechts 0,82 m.

Premium S-Line-kwaliteit: perfect uitgebalanceerd. Volledig gemaakt van sterk maar lichtgewicht metaal en gegraveerd met de naam Plena.

Moeiteloze bediening: twee L-Fn-knoppen zijn perfect geplaatst voor horizontale en verticale opnamen. De grote, geribbelde scherpstelring werkt soepel met precies de juiste hoeveelheid koppel.

Voor elke locatie: uitgebreide afdichting rond de naden en knoppen en een rubberen pakking op de objectiefvatting houden stof, vuil en vocht buiten.1

Geschikt voor filters van 82 mm: de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena is geschikt voor hetzelfde brede assortiment opschroefbare filters van 82 mm als S-Line f/1.2-objectieven.

Beschikbaarheid en prijs

De NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena is vanaf midden oktober 2023 verkrijgbaar voor een adviesprijs van EUR 2999,-.

VOETNOOT1 Het objectief is niet in alle situaties en onder alle omstandigheden gegarandeerd stofbestendig en druipwaterdicht

Bron en foto © Nikon