Home Nieuws Film nieuws Gitzwarte en brute wraak-thriller ‘Riders of Justice’ is knap staaltje werk...

[Video] Gitzwarte en brute wraak-thriller ‘Riders of Justice’ is knap staaltje werk van regisseur Anders Thomas Jensen

© Film1

Een spraakmakende en absurde Deense thriller-komedie waarin de getalenteerde Mads Mikkelsen (Hannibal, Jagten, Doctor Strange) in de huid kruipt van de ijskoude beroepsmilitair Markus. Noodgedwongen keert Markus huiswaarts om voor zijn tienerdochter Mathilde te zorgen na de plotselinge dood van zijn vrouw door een treinongeluk. Samen met andere mannen komt hij tot de conclusie dat het om een aanslag gaat en zinnen ze op wraak. Riders of Justice is een hoogtepunt in het oeuvre van cineast en Oscar-winnaar Anders Thomas Jensen, een van de meest gerenommeerde scenarioschrijvers in Denemarken. De gewelddadige en bizarre film, die vol lof werd ontvangen door critici en publiek, laat zien hoe ons leven wordt beïnvloed als het ondenkbare zich voordoet.

Riders of Justice gaat zondag 24 juli in première op Film1 en is onderdeel van Arthouse Sunday. Elke zondag om 20.30 uur vertoont Film1 een gelauwerde filmhuisproductie, gemaakt door getalenteerde regisseurs vanuit de hele wereld.

© Film1

Het verhaal
Beroepsmilitair Markus komt thuis om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Terwijl ze nog in diepe rouw verkeren, wordt er aangebeld door data-analist Otto. Hij heeft het treinongeluk overleefd en heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt. Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan en ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…

Filmmaker van vele markten thuis
Scenarioschrijver en regisseur Anders Thomas Jensen (1972, Denemarken) staat bekend om zijn unieke filmische stijl, donkere humor en zijn personages met veel tegenstellingen. Zijn filmcarrière begon toen hij op de middelbare school Tomas Villum Jensen ontmoette en samen maakten ze de korte Ernst & the Light (1996), die werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Korte Film. Jensens tweede korte film, Wolfgang (1997), werd ook genomineerd en in 1999 won hij uiteindelijk de Academy Award met Election Night. In 2000 maakte hij zijn eerste speelfilm Flickering Lights. Na Adam’s Apples (2005) nam hij een pauze van tien jaar, voordat hij terugkeerde met Men & Chicken (2015). De film Efter brylluppet (After the Wedding), waarvoor hij samen met regisseur Susanne Bier het scenario schreef, werd in 2007 genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. In 2011 won Bier de Oscar voor beste buitenlandse film met Hævnen. Ook voor die film heeft Jensen het scenario geschreven. Riders of Justice (2020) is zijn vijfde speelfilm, die op meerdere internationale filmfestivals in de prijzen viel. Jensen werkt vaak samen met de acteurs Mads Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas.

Bron en foto © Film1

Vorig artikelBritse spin-off van de populaire serie 90 Day Fiancé bij Discovery+
Volgend artikelConcert Pearl Jam vanavond afgelast