Home Nieuws Film nieuws Midway

[Review] Midway

Aaron Eckhart stars as 'Lt. Commander Jimmy Doolittle' in MIDWAY.

We gaan het in deze recensie hebben over de film Midway van regisseur Roland Emmerich. Deze regisseur heeft ons ook de films The Patriot, the day after tomorrow en Godzilla.  We kunnen dus wel zeggen dat midway geregisseerd is door een vakman.

De vraag is echter heeft hij ook een goede film geleverd die gebaseerd is op de slag bij Midway ?

Je gaat het weer lezen in een recensie van de jongerensite Planetzone.

Verhaal

We hadden eerst de aanval op Pearl Harbor, maar daarmee was het nog niet klaar want hierop volgend kwam de slag om Midway. In deze film volgen we de luchtvloot van de Amerikaanse marine en de Japanse gezagvoerder.  Het is uiteraard bekend wie er destijds de slag gewonnen heeft, maar hoe is deze verlopen?

Eerst was er Pearl harbor en daarna Midway

Midway is een sterke productie en pakt je aandacht wanneer ze beelden laten zien van een paar jaar voor de tweede wereldoorlog zou komen. Er is namelijk een Japanse admiraal die voorspelt dat er een oorlog aan zit te komen wanneer hun handelsverdrag met Amerika in het nauw komt. We gaan dan vervolgens weer een paar jaar verder waar de oorlog al is begonnen.

De aanval op Pearl Harbor krijgen we in het kort te zien wat volledig schandalig was, omdat Japan de oorlog nog niet officieel had verklaard aan Amerika. De oorlogsverklaring kwam namelijk te laat aan door een vertraging in hun communicatie. Het was in die tijd ongekend om aan te vallen voor je een oorlogsverklaring had gegeven. De slag op Pearl Harbor was daarom veel bekender omdat er zo grote lading aan hing.

Echter kort na de slag op Pearl Harbor werd de slag om Midway gestreden een aanval waarbij de Japanners grote verliezen leden. Er wordt daarom in deze film ook maar weinig aandacht besteed aan Pearl Harbor, wat logisch is aangezien daar al een film van is.

Patrick Wilson stars as ‘Edwin Layton’ in MIDWAY.

Luchtaanvallen

De slag om Midway werd vanuit de lucht gevoerd en zijn er geen man tot man gevechten te zien in deze film. Het maak de film wellicht minder bloederig dan andere oorlogsfilms, maar dat maak het verhaal niet minder heftig.  Het zijn vele mensenlevens die verloren zijn gegaan in de oorlog en dan te bedenken dat het er zoveel zijn bij een enkele slag.

De acteurs spellen hun rollen goed en brengen de emotie bijzonder goed over deze waargebeurde slag wat zeker indruk maak. Het verhaal zoals deze wordt vertolkt zit goed in elkaar, de scenes lopen goed in elkaar over en in een logische volgorde aan elkaar gezet.

Conclusie

Midway is een aanrader of je nou liefhebber bent van oorlogsverhalen, geschiedenis, drama of actie. Het is niet nodig om Pearl harbor te kijken, maar wel aan te raden omdat het ook zo geweldige film was en Midway eigenlijk het vervolg op die slag is. Aan het einde van Midway is nog te zien wat er van de overlevende geworden zijn wat het een mooie afsluiting van deze film maakt.

Midway is vanaf nu verkrijgbaar op dvd, bluray en 4k bluray