Home Nieuws Film nieuws Online streaming neemt gigantische vlucht in ‘lockdownlanden’

Online streaming neemt gigantische vlucht in ‘lockdownlanden’

Streamingdiensten doen uitstekende zaken nu mensen vanwege de getroffen coronamaatregelen massaal thuis zitten. Vooral in de landen die in totale ‘lockdown’ zijn, schieten de cijfers door het dak, blijkt uit de statistieken van streaminggids TheVore.com en streamingzoekmachine JustWatch.

Op verzoek van de Europese Unie verlaagden Netflix, Prime Video en Disney+ onlangs hun videokwaliteit om zo de impact op het internetverkeer te verkleinen. Volgens Netflix zou de maatregel voor 25% minder dataverkeer zorgen. Maar wat er aan de ene kant afgaat, komt er aan de andere kant weer bij. Streamingdiensten zagen hun verkeer de afgelopen dagen explosief groeien.

Onderzoek onder streamingvergelijkers

Onderzoek uitgevoerd door TheVore.com wijst uit dat met name in de landen die een totale lockdown hebben afgekondigd, de stijging gigantisch is. De bezoekersaantallen op The Vore afkomstig uit Italië, Spanje en Frankrijk zijn afgelopen tijd verdubbeld. Navraag bij JustWatch, een streamingzoekmachine met 10 miljoen gebruikers in 38 landen, bevestigt dit beeld. Zo is het aantal mensen dat zoekt naar de streamingmogelijkheden van films en series via JustWatch in Spanje met maar liefst 187% procent toegenomen. Landen als Frankrijk en Italië volgen met respectievelijk 121% en 116%. Eerder rapporteerde Credit Suisse een piek in het aantal downloads van de Netflix App in Spanje (+50%) en Italië (+100%) sinds de uitbraak in beide landen.

Minder ingrijpende maatregelen, minder hoge stijging streaminggebruik

In landen waar minder ingrijpende maatregelen zijn getroffen is de groei inherent kleiner, maar ook daar zijn de cijfers fors. In het Verenigd Koninkrijk wordt er 69% meer gestreamd via Justwatch. In Nederland ligt dit groeipercentage nu op 59%, maar dit zal gezien de onlangs aangescherpte maatregelen ongetwijfeld toenemen.

Contagion populairste film in gebieden die heftig zijn getroffen door Corona

Onder Italiaanse en Spaanse gebruikers is zowel via The Vore als via Justwatch de populairste film om te streamen Contagion, de 2011 film met Kate Winslet over een wereldwijde epidemie.