Home Nieuws Film nieuws Noordelijk Film Festival trekt de provincie in

Noordelijk Film Festival trekt de provincie in

Van 11 t/m 15 november vertoont het Noordelijk Film Festival een uniek programma op zes nieuwe festivallocaties, gespreid door de provincie Friesland. Bezoekers hoeven niet meer allemaal naar Leeuwarden af te reizen, maar kunnen straks ook een deel van de festivalprogrammering, met een sterke focus op Noord-Europa, zien in Drachten, Heerenveen, Sneek en Franeker. Uiteraard met de anderhalve meter afstand en met het maximale aantal bezoekers per zaal dat is vastgesteld door de veiligheidsregio.

Vorige week moest de organisatie tot de pijnlijke conclusie komen dat het festival, met het oplaaien van het virus en de nieuwe maatregelen, niet door kan gaan zoals de bezoekers gewend zijn, met een bruisende sfeer in het Leeuwarder festivalhart Stadsschouwburg De Harmonie. De organisatie stelt de veiligheid van publiek en vrijwilligers voorop en heeft bovendien te maken met een krimpende begroting. De Harmonie moet normaliter volledig ingericht worden met ingehuurde filmtechniek, wat een te grote kostenpost is en een risico met de te verwachten en toegestane bezoekersaantallen op dit moment. Hoewel niet uitgesloten kan worden dat er in de komende weken nog strengere maatregelen van kracht worden, moeten er nu keuzes gemaakt worden, waarbij het festival zijn trouwe publiek niet wil teleurstellen. Het kiest daarom voor de meest maximale zekerheid met de kennis van nu. 

Om die reden is een alternatief plan uitgerold om het festival te verspreiden en bioscoopzalen te betrekken die al professioneel ingericht zijn voor filmvertoningen. Enthousiaste medewerking is gevonden bij De Koornbeurs in Franeker, De Lawei en De Bios in Drachten, De Bios in Heerenveen, CineSneek en Pathé Leeuwarden. Op elke locatie wordt, op bijna alle festivaldagen, één bioscoopzaal volledig in gebruik genomen voor het festival. Zoals bezoekers gewend zijn, worden er deze editie ook gewoon films vertoond in de drie zalen van filmtheater Slieker in Leeuwarden. De Harmonie, Neushoorn en De Westerkerk worden tijdens het festival aangehaakt voor een aantal speciale projecten en activiteiten. Voor mensen die echt aan huis gebonden zijn, stelt het festival dit jaar een kleine selectie films die eerder succesvol gedraaid hebben op het festival, beschikbaar via een online platform en in samenwerking met Omrop Fryslân wordt een talkshow en filmprogramma gemaakt dat op de televisiezender en website wordt uitgezonden. 

Artistiek leider en filmprogrammeur Fredau Buwalda licht de ontwikkelingen toe: “Het unieke filmprogramma en de festivalsfeer zijn absoluut de belangrijkste pijlers van ons festival, maar van die twee punten wordt met name ons filmprogramma, in de enquêtes die wij jaarlijks houden, door ruim 80% van de bezoekers als allerbelangrijkste reden aangevinkt om ons festival te bezoeken. Hoewel we in deze tijd de gezellige sfeer van ontmoeting en uitgebreide nazit helaas niet kunnen en moreel gezien nu ook niet willen faciliteren, kunnen wij wél dat unieke filmprogramma leveren op een manier waar wij achter staan: op groot doek, in het donker, met professionele bioscooptechniek die een topbeleving van film garandeert. We zetten momenteel alles op alles om dát alsnog te realiseren en ons trouwe publiek te verrassen in een veilige omgeving. We zijn positief verrast en dankbaar voor de enthousiaste reacties van de bioscopen en filmtheaters en het bieden van een helpende hand door hun filmzalen open te stellen voor ons festival. Met deze energie weet ik zeker dat we er een mooi evenement van gaan maken, waar filmliefhebbers kunnen genieten van een bijzonder programma!”

Eerder bracht het festival al naar buiten een Drive-in-Cinema op het Wilhelminaplein te organiseren. Of deze doorgang kan vinden, is sinds de nieuwe maatregelen tot 19 oktober plots onzeker. Hoewel de organisatie aannam dat het concept ‘coronaproof’ zou zijn, omdat bezoekers alleen of met een tweetal in een auto zitten, wordt een drive-in helaas toch gezien als een buitenevenement met maximaal 40 toegestane bezoekers. Met maar 20 in plaats van ruim 90 auto’s, kan dit financieel niet uit.

Bron © Noordelijk Filmfestival / Copyright © 2020 Film in Friesland, All rights reserved.