Home Nieuws Film nieuws Netflix brengt de nieuwe Belgische serie Grond naar een wereldwijd publiek

Netflix brengt de nieuwe Belgische serie Grond naar een wereldwijd publiek

Netflix kondigt vandaag de nieuwe Belgische serie Grond aan. Het originele scenario is gebaseerd op een idee van Zouzou Ben Chikha, Dries Heyneman and Wannes Capelle. De Belgische regisseurs en scenaristen Adil El Arbi en Bilall Fallah (Bad Boys For Life) zullen de reeks regisseren, samen met Mathieu Mortelmans (Unité 42, Gent West, Vermist). Netflix werkt voor deze productie samen met Lunanime (de productietak van Lumière) en SBS Belgium. Grond is wereldwijd als eerste beschikbaar voor Netflix-leden, met uitzondering van België, Duitsland, Duitstalig Oostenrijk en Zwitserland. In die regio’s is de serie op Netflix te zien nadat de lokale zenders Grond hebben uitgezonden. 


Elke moslim die in België sterft, plaatst zijn familie voor een zwaar dilemma: “Waar gaan we onze overledene begraven? Hier of in het land van herkomst?”. De jonge Ishmael ‘Smile’ Boulasmoum en zijn zus hebben het repatriëringsbedrijf voor begrafenissen in het buitenland van hun vader geërfd. Ishmael vindt een oplossing voor het probleem: waarom brengen we geen Marokkaanse grond hierheen om onze overledenen in te begraven? Ze starten een handel in grond, maar zonder het te beseffen openen ze daarmee de ‘kist’ van Pandora. 


Grond (Soil) is een fictieve dramaserie van acht afleveringen en wordt geproduceerd door Jan De Clercq van Lunanime, onderdeel van de Lumière Groep. In de reeks zien we Yassine Ouaich (GR5), Charlotte De Bruyne (De Twaalf), Barbara Sarafian (Gevoel Voor Tumor), Tom Vermeir (De Twaalf), Reinhilde Decleir (Beau Séjour), Saïd Boumazoughe (Patser), Mourade Zeguendi (Gina & Chantal), Ahlaam Teghadouini (Hoodie), Dries Heyneman (Bevergem), Ward Kerremans (Penoza), Emilie De Roo (16+) en Wannes Cappelle (Bevergem)


Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah:  “Grond vertelt een actueel verhaal dat heel herkenbaar is voor ons als moslims en Marokkanen, maar heeft tegelijkertijd ook een universeel karakter door de thematiek van familie en verlies. We zijn blij weer in België te kunnen draaien na ons avontuur in Hollywood. We hebben een topcast, een supergoed scenario en vooral ontzettend veel zin om eindelijk met Grond te beginnen. Het jeukt om weer op een set te staan in Brussel, de plek waar het voor ons allemaal begon.”


Lina Brouneus, Director of Co-Production & Acquisition at Netflix: “We zijn ontzettend blij om samen met Lumière en SBS Belgium de nieuwe Belgische serie Grond naar Netflix te brengen. Adil El Arbi, Bilall Fallah en het team van Lumière zijn extreem getalenteerd en het is fantastisch dat we hun creatieve visie wereldwijd met onze leden kunnen delen.”

Jan De Clercq and Marike Muselaers (Lumière): Lumière en Netflix werken samen sinds de introductie van Netflix in de Benelux. We hebben altijd fijn samengewerkt op gebied van distributie en we zijn dan ook heel enthousiast dat we dit kunnen versterken met onze eerste coproductie. Het verhaal speelt zich in België af, maar is tegelijkertijd een universeel verhaal over familie en ergens bij willen horen. We zijn dan ook erg blij dat we door de samenwerking met Netflix de serie naar een wereldwijd publiek kunnen brengen.”Grond(Soil) is een Lumière productie, in opdracht van VIER (SBS), in samenwerking met Netflix, Telenet, en met de ondersteuning van Creative Europe – het mediaprogramma van de Europese Unie, het VAF/Mediafonds, Screen Brussels en de Belgische Tax Shelter (Lum.Invest & BNP Paribas Fortis Film Finance).

Bron © Netflix/ Vier / SbS Belgium / Lumiere