Home Nieuws Film nieuws Movies that Matter Festival maakt nieuw thema Take on Afghanistan en hoofdgasten...

Movies that Matter Festival maakt nieuw thema Take on Afghanistan en hoofdgasten bekend: Sahra Mani, Abozaar Amini en Dawood Hilmandi.

©Herrie

Voel de wereld veranderen op het Movies that Matter Festival 2022. Vooruit, achteruit en in richtingen die we nog nauwelijks bevatten. Bekijk ruim tachtig prachtige, spannende en aangrijpende documentaires en speelfilms van over de hele wereld. Beleef inspirerende debatten, Q&A’s en educatieve programma’s. Ontmoet regisseurs, activisten, denkers en deskundigen. Nieuw dit jaar is het thema Take on Afghanistan: recente en urgente films uit en over Afghanistan die nu nóg meer aandacht verdienen dan normaal.

“We willen filmmakers die onder bijzonder moeilijke omstandigheden moeten werken, de aandacht en ondersteuning geven die ze nodig hebben. Juist nu is het belangrijk dat onafhankelijke verhalen uit een land waar censuur heerst ook de rest van de wereld bereiken”

De eerste hoofdgast is de in 2021 vanuit Kabul gevluchte Sahra Mani, regisseur van de documentaire A Thousand Girls Like Me (2019), die meer dan 25 awards won wereldwijd. Ook Aboozar Amini (Kabul, City in the Wind, 2018) is dit jaar op het festival aanwezig. Als een van de weinige filmmakers die na zijn opleiding terugkeerde naar Afghanistan, maakte hij samen met ander jong talent onderdeel uit van een nieuwe golf van Afghaanse cinema. De Nederlands Afghaanse Dawood Hilmandi startte zijn filmcarrière met Bekhawy (2009) welke werd vertoond op het IFFR. Daarnaast werden zijn shorts Arvaksca en 2087 in 2011 en 2012 op Cannes vertoond.

De hoofdgasten worden op het festival in de schijnwerpers gezet met een retrospectief van hun werk. Ook presenteren ze nieuw werk in masterclasses en nemen ze deel aan panelgesprekken met o.a. Afghaanse makers.

Thema’s
De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power presenteren wij films over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. In het nieuwe thema Take on Voices wordt stem gegeven aan journalisten, festivalorganisatoren, filmmakers, activisten en kunstenaars wiens vrijheid van meningsuiting beperkt wordt. Recente en urgente films uit en over Afghanistan krijgen aandacht in Take on Afghanistan. Welke ingrijpende gevolgen hebben de laatste ontwikkelingen op filmmakers en de mensenrechten in het land?

Competities
In Activist kijk je documentaires over het werk en leven van mensenrechten-verdedigers. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het Movies that Matter Festival reikt in totaal zeven awards uit binnen de verschillende competities.

Verder kiezen internationale jury’s één winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Voor de Students’ Choice Award komen drie films in aanmerking gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden

Bron en foto: ©Herrie

Vorig artikelGeef jouw Blue Monday een muzikale twist met JBL
Volgend artikelFactcheckers: Is onze chocolade met kinderarbeid gemaakt? – Is zitten ongezond? – Kan je een ei uit de supermarkt uitbroeden?