Home Nieuws Film nieuws Platina Film voor De Slag om de Schelde

Platina Film voor De Slag om de Schelde

Vandaag is de allereerste Platina Film Award van het jaar uitgereikt aan de acteurs van het epische oorlogsdrama De Slag om de Schelde. De film onder regie van Matthijs van Heijningen, is de eerste Nederlandse film die dit jaar 400.000 bezoekers naar de bioscoop trok. De bioscoophit is op dit moment nog volop in heel Nederland te zien. De Platina Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. Het feestelijke moment werd gevierd met De Slag om de Schelde hoofdrolspeler Gijs Blom die zijn medespeler Susan Radder de Platina Film overhandigde.

Over de film
De Slag om de Schelde speelt zich af in november 1944, wanneer op het Zeeuwse Walcheren tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar vechten. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die het lot bepalen van hun eigen en andermans vrijheid.

Over de productie
De Slag om de Schelde werd geregisseerd door Matthijs van Heijningen naar het scenario van Paula van der Oest (Tonio, Love in a bottle). Hoofdrollen in de film zijn gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton. Levitate film produceerde de film in coproductie met EO en Caviar. De film werd met steun van NPO, CoBO, Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-shelter gerealiseerd. De film werd gemaakt op initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in het kader van 75 jaar vrijheid. Het oorlogsdrama dat door distributeur September Film is uitgebracht, draait nog volop in de bioscopen.

Platina Film
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Bron © Nederlands Film Festival Foto © NFF/Joke Schut