Home Nieuws Film nieuws Kristallen Film voor documentaire Kleinkinderen van de Oost

Kristallen Film voor documentaire Kleinkinderen van de Oost

© NFF/Friso Spoelstra

De documentaire Kleinkinderen van de Oost heeft de Kristallen Film behaald. 10.000 bezoekers hebben de film van Daan van Citters en Joenoes Polnaya gezien. De film vertelt over de geschiedenis van hun grootvaders in Indonesië. De Kristallen Film werd aan de beide makers uitgereikt in Het Ketelhuis in Amsterdam. Het is de vijfde Kristallen Film Award die dit jaar is uitgereikt. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Over de film  
De makers van Kleinkinderen van de Oost, Daan van Citters (29) en Joenoes Polnaya (32), speelden samen in de speelfilm De Oost, werden vrienden en reisden samen in de voetsporen van hun grootvaders terug naar Indonesië. Hun reis confronteert ze met de complexiteit van “goed en fout”, slachtoffers en daders, commandanten en voetsoldaten waarbij nogmaals duidelijk wordt dat vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Met hun documentaire willen ze een gesprek starten over de zwarte bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis. Naast intergenerationeel trauma wordt de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven belicht om gezamenlijk de toekomst tegemoet te kunnen treden. 
 
Over de productie   
Kleinkinderen van de Oost is geregisseerd door Daan van Citters, die ook het scenario schreef. De documentaire is geproduceerd door New Amsterdam Film Company in coproductie met Tala Media. De film is gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Production Incentive. Distributeur The Searchers heeft de film uitgebracht in 37 bioscopen.  

Bron en foto: © NFF/Friso Spoelstra