Home Nieuws Film nieuws Everything Everywhere All at Once grote winnaar Oscars

Everything Everywhere All at Once grote winnaar Oscars

© The Serarchers

Afgelopen nacht werden de Oscars, de meest prestigieuze filmprijzen van Hollywood uitgereikt in het Dolby® Theatre in Los Angeles. Eerder werd al bekend gemaakt dat ‘Everything Everywhere All at Once’ de meest genomineerde film was dit jaar, met maar liefst 11 Academy Awards nominaties. Daarvan mocht de sciencefictionfilm gisteren 7 felbegeerde beeldjes in ontvangst nemen, waaronder voor de categorieën beste film, beste regisseur, beste origineel scenario, beste vrouwelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol en beste montage.

In ‘Everything Everywhere All at Once’ heeft Evelyn (Michelle Yeoh) samen met haar man Waymond (Ke Huy Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal teveel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

© The Searchers

Eerste Aziatische vrouw die Oscar wint
Michelle Yeoh – die van Maleisisch-Chinese afkomst is – is de eerste Aziatische vrouw die de Oscar voor beste actrice in de wacht sleept. Ze is de tweede Aziatische vrouw die genomineerd werd in de categorie, naast Merle Oberon in 1936, voor haar rol in de film ‘The Dark Angel’. In haar acceptatiespeech bedankte ze niet alleen cast & crew, maar sprak ze eveneens de inspirerende woorden: “Voor alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en vanavond kijken, is dit het bewijs dat dromen uitkomen. Droom groot en dames, laat niemand je wijsmaken dat je ooit over je hoogtepunt heen bent.” 

Ook de uitreiking van de Oscar voor beste mannelijke bijrol was een historisch moment. Niet alleen Yeoh, maar ook haar tegenspeler Ke Huy Quan werden gisteren in de bloemetjes gezet. Ke Huy Quan – die vooral bekend werd voor zijn rollen in ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ (1984) en ‘The Goonies’ (1985) – nam gisteren de Oscar voor beste mannelijke bijrol in ontvangst. Quan werd emotioneel toen hij zijn Oscar in ontvangst nam en bedankte zijn moeder: “Mam, ik heb net een Oscar gewonnen!” De prijzen van Michelle Yeoh en Ke Huy Quan zijn een triomf voor de Aziatische community wereldwijd. ?

© The Searchers

‘Living’, ‘Fire of Love’ en ‘EO’
Ook The Searchers-films ‘Living’, ‘Fire of Love’ en ‘EO’ werden gelauwerd met nominaties in de categorieën best bewerkte scenario (‘Living’), beste acteur (Bill Nighy in ‘Living’), beste documentaire (‘Fire of Love’) en beste internationale film (‘EO’), maar konden hun nominaties gisterennacht niet 

Bron en foto © The Searchers