Home Muziek Tears for Fears kondigt eerste album in 17 jaar aan, ‘The...

[video] Tears for Fears kondigt eerste album in 17 jaar aan, ‘The Tipping Point’

Tears For Fears The Tipping Point © Universal Music

Vandaag heeft het legendarische duo Tears For Fears de aanstaande release aangekondigd van hun eerste nieuwe studioalbum in bijna twee decennia, THE TIPPING POINT. THE TIPPING POINT, dat op 25 februari 2022 arriveert via Concord Records, is een liedcyclus die veel van de persoonlijke en professionele kantelpunten weerspiegelt die het paar — EN DE WERELD — de afgelopen zeventien jaar hebben meegemaakt.

Gevraagd waarom nu een nieuw album maken? Roland Orzabal zegt: “Voordat alles zo goed ging met dit album, moest alles eerst fout gaan, het duurde jaren, maar er gebeurt iets als we de koppen bij elkaar steken. We hebben deze balans, dit push-me-pull-you-ding – en het werkt echt goed.” Curt Smith is het ermee eens: “Als die balans niet werkt op een Tears For Fears-album, werkt het hele ding gewoon niet. Om het in eenvoudige bewoordingen te zeggen, een plaat van Tears For Fears en wat mensen zien als het geluid van Tears For Fears – is waar we het allebei over eens kunnen zijn.”

Ondanks hun vele hits en 30 miljoen verkochte albums, begon de band met het maken van deze nieuwe plaat door een commissie met enkele van de hedendaagse hitsongwriters in opdracht van hun vorige management. Het duurde niet lang of deze aarzelende poging tot compromis mislukte. Orzabal legt uit: “Uiteindelijk scheidden die druk en spanning ons niet alleen van ons management, maar ook van elkaar”. De band stapte over naar een nieuw management, die lyrisch was over de vijf nummers waar de band het over eens kon zijn. Orzabal vervolgt: “Plotseling, voor het eerst in lange tijd, hadden we het gevoel dat we iemand in onze hoek hadden die begreep wat we probeerden te doen. We hadden het gevoel dat we iemand aan onze kant hadden. Het was de eerste keer in lange tijd dat we besloten – we moeten dit doen.”

Naast Orzabal & Smith op het album is hun oude medewerker Charlton Pettus samen met producers en songwriters Sacha Skarbek en Florian Reutter.

“Als je elkaar al zo lang kent als wij, en al zo lang samenwerkt als wij, ontstaat er een band die familiair wordt. Het is dus iets anders dan een vriendschap’, zegt Smith. “En het is anders dan een huwelijk. Het is letterlijk alsof dat je broer is. Het is het soort band dat je niet echt kunt verbreken. Het kan wel eens uit elkaar vallen. Je gaat uit elkaar voor menstruatie, wat ik ook echt gezond vind. Maar uiteindelijk lijken we elkaar altijd weer te vinden.”

Naast deze aankondiging hebben ze ook hun eerste single en het titelnummer ‘The Tipping Point’ uitgebracht. Geschreven door Orzabal en gitarist, schrijver en producer Charlton Pettus en gecoproduceerd door de band, Sacha Skarbek, en Florian Reutter, is het explosieve maar intieme nummer tot de rand gevuld met emotie. Geïnspireerd door een persoonlijk keerpunt in Orzabals eigen leven, legt dit nummer het verdriet vast van het zien van iemand van wie je houdt, hun langdurige strijd met ziekte verliest. De begeleidende visual, geregisseerd door de beroemde Matt Mahurin (Joni Mitchell, U2, Metallica), toont het subtiele en poëtische portret van onbalans. Bekijk HIER de video.

Tears For Fears was een van de meest iconische bands van de jaren ’80 en verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen albums met singles als ‘Shout’, ‘Everybody Wants To Rule The World’, ‘Mad World’, ‘Sowing The Seeds Of Love, ” en “Woman In Chains” erkend als klassiekers.

The Tipping Point is het eerste album van de band sinds hun reüniealbum Everybody Loves A Happy Ending in 2004. Sindsdien heeft de band uitgebreid getourd, waaronder een uitverkochte arenatour in het VK en in 2017 bracht Rule The World uit, een best-of-compilatie dat bracht de band opnieuw naar de bovenste regionen van de albumlijsten. Eerder deze maand werd de band geëerd met de Outstanding Song Collection Award tijdens de Ivor Novello Awards 2021.

The Tipping Point is het gedurfde, mooie en krachtige geluid van Tears For Fears die zichzelf weer bij elkaar vinden.

Bron en foto © Universal Music

Vorig artikelEurosonic Noorderslag maakt de eerste namen bekend
Volgend artikel[video] Justin Bieber: Our World, Madres en The Manor nieuw bij Video Prime