Home Muziek Symfonische gothic rock band Blackbriar (NL) kondigt langverwacht debuutalbum ‘The Cause...

[video] Symfonische gothic rock band Blackbriar (NL) kondigt langverwacht debuutalbum ‘The Cause Of Shipwreck’ aan (releasedatum: vrijdag 23 april)

Bijna tien jaar na oprichting acht de Nederlandse band Blackbriar de tijd rijp om zijn debuutalbum ‘The Cause of Shipwreck’ uit te brengen. Het alternative metal-gothic rock zestal uit Assen lanceert dit langverwachte album op vrijdag 23 april. Later deze maand, op vrijdag 19 februari, verschijnt de eerste single-video ‘The Séance’. De pre-save link daarvan staat hier.

Drummer René Boxem: “‘The Cause Of Shipwreck’ kent tien songs die verhalen over de oerkrachten van de natuur; over mythische wezens, voorbije tijden, geesten die gezien willen worden; over duisternis en liefde. Met dit debuutalbum zijn we muzikaal en thematisch nóg meer de diepte ingedoken en voegen we een volledig nieuwe dimensie toe aan onze sound. Het album is een echte ontdekkingsreis geworden. We wisten dankzij de drie EP’s die we eerder uitbrachten heel duidelijk hoe ons debuutalbum moest gaan klinken. We namen het vorig jaar in alle rust op onder de bezielende leiding van geluidstovenaar Joost van den Broek in zijn Sandlane Recording Facilities.

BLACKBRIAR
Blackbriar bekleedt een bijzondere plaats in de Nederlandse muziekscene en is muzikaal en visueel even uniek als eigenwijs: orkestrale symfonische gothic rock en dromerige poppy metal, gekenmerkt door spannende en meeslepende composities. Duister en melancholisch met een sneeuwwit-bloedrood romantisch palet. En dan is er ook nog frontvrouw Zora Cock, die de band met haar betoverende verschijning en vooral met haar fabelachtige en loepzuivere zang naar grote hoogte tilt. Sinds 2012 werkt de band non-stop aan zijn muzikale oeuvre, dat inmiddels drie EP’s (‘Fractured Fairytales’ [2017]; ‘We’d Rather Burn’ [2018] en ‘Our Mortal Remains’ uit 2019) en zes singles omvat, waaronder de heavy debuutsingle single ‘Ready to Kill’ uit mei 2014. Volledig onafhankelijk en daardoor compromisloos ten opzichte van de hoogstaande kwaliteit van haar muziek en visuals, bond deze internationaal gevierde groep afgelopen decennium tijd een grote schare loyale fanatieke fans in binnen- en buitenland aan zich

In plaats van zo snel mogelijk een debuutalbum uit te brengen, bouwde Blackbriar juist stap voor stap zijn naam en faam uit met smaakvolle video’s die inmiddels gezamenlijk ruim dertig miljoen views op YouTube hebben (‘Until Eterenity’ uit 2015 voert de lijst met 16,5 miljoen views aan – zie video hierboven); met ruim 186.000 abonnees op dat videokanaal. Blackbriars songs zelf zijn ruim 12 miljoen keer gestreamd op muziekplatforms als Spotify.

BANDLEDEN
Zora Cock – vocals
René Boxem – drums
Bart Winters – guitars
Frank Akkerman – bass
Robin Koezen – guitars
Ruben Wijga – keyboards

‘THE CAUSE OF SHIPWRECK’,
Nu is er dan dus eindelijk het debuutalbum ‘The Cause of Shipwreck’, dat vorig jaar met de vermaarde producer annex multi-muzikant Joost van den Broek (o.a. Epica, Ayreon, Powerwolf, Kovacs) in zijn Sandlane Recording Facilities werd opgenomen, wederom gefinancierd middels crowdfunding. Op deze manier behield de band weer de volledige creatieve vrijheid over het artistieke proces.

René van Boxem: “Het was verbazingwekkend: binnen slechts één dag haalden we dankzij de steun van onze loyale fans het streefbedrag van €25.000,- op. De teller bleef echter hard doorlopen en de campagne werd succesvol afgesloten met een totaalbedrag van maar liefst €70.000,-. Daardoor konden we opnieuw alles in eigen hand houden. We hebben altijd alles zelf gedaan: management, video’s, fotoshoots en opnames van de EP’s en singles. Alleen de boekingen doen we nu niet meer, daarvoor hebben we recentelijk een deal gesloten met het vermaarde en ambitieuze Nederlandse boekingskantoor Doomstar Bookings.

DISCOGRAFIE

Studio albums
‘The Cause of Shipwreck’ (vrijdag 23 april 2021; debuutalbum)

EP’s
‘Fractured Fairytales’ (mei 2017)
‘We’d Rather Burn’ (oktober 2018)
‘Our Mortal Remains’ (december 2019)

Singles
‘Ready to Kill’ (5 mei 2014)
‘Until Eternity’ (26 september 2015)
‘Preserved Roses’ (3 mei 2017)
‘Until Eternity’ (Orchestral Version) (14 december 2018)
‘Snow White and Rose Red’ (feat. Ulli Perhonen) (29 mei 2019)
‘Mortal Remains’ (21 november 2019)

Bron © aces high promotion

Vorig artikel[video] Anno 1800 DLC ‘Docklands’ nu verkrijgbaar
Volgend artikel‘Ademloos’ van Jennifer Niven: over liefde, seks, onzekerheid en liefdesverdriet – In april bij Moon
Ik ben de eigenaar van Planetzone