Home Muziek Nieuw seizoen ‘Zembla podcast’ met achtergrondverhalen van Zembla-makers

[Video] Nieuw seizoen ‘Zembla podcast’ met achtergrondverhalen van Zembla-makers

© BNNVARA

Zembla maakt al meer dan 25 jaar onthullende journalistieke verhalen. In de ‘Zembla Podcast’ vertellen de journalisten van Zembla zelf over hun onderzoek. Luisteraars worden door de makers meegenomen in het verhaal en ze komen te weten hoe de onderzoeken tot stand komen. Hoe ga je om met een tipgever? Met welke tegenkrachten krijg je te maken als je als onderzoeksjournalist begint te graven? Hoe zorg je ervoor dat ook de partij die onder vuur genomen wordt voor de camera wil verschijnen? De nieuwe reeks van de ‘Zembla Podcast’ is vanaf dinsdag 30 mei te beluisteren via de Zembla website of je favoriete podcast-app. Iedere dinsdag verschijnt er een nieuwe aflevering. 

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen: “Schimmige constructies via een Nederlandse meubelwinkel: de ontmaskering van een Iraans netwerk” vertellen journalisten Sander Rietveld en Vincent Harmsen over hun onderzoek naar illegale activiteiten van Iraanse staatsoliebedrijven. Via een goed ingevoerde bron krijgen ze een tip dat deze bedrijven via Nederland sancties ontduiken. Met de opbrengsten daarvan zouden ernstige mensenrechtenschendingen door het regime in Teheran worden gefinancierd.

“Die tipgever had directe kennis van de Iraanse ambassade,” vertelt Sander Rietveld in de podcast.  Hij sprak met de tipgever af in een restaurant: “Je zoekt toch naar een locatie waar je goed zicht hebt wie er allemaal nog meer zijn en waar je niet kan worden afgeluisterd.”

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen – die op dinsdag 6 juni online komt – vertellen journalisten Ton van der Ham en Lilit Martirosova over hun onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen en hoe de lobby voor een versoepeling van Europese regels door de wetenschap wordt gevoed. “Een kilo tomatenzaad is meer waard dan een kilo goud. Dan kun je nagaan hoeveel geld er in deze industrie omgaat,” vertelt Lilit Martirosova in de podcast. Ton van der Ham vult aan: “Dus het doet er ook nogal toe hoe de Europese regelgeving in elkaar steekt.” 

Luister hier aflevering 1 van het nieuwe seizoen ‘Zembla Podcast’.

Bekijk hieronder de trailer:

Bron en foto © BNNVARA