Home Muziek Jett Rebel eert alle moeders met nieuw nummer voor Mauritshuis

[video] Jett Rebel eert alle moeders met nieuw nummer voor Mauritshuis

Het nieuwste nummer van Jett Rebel in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. Met als titel Heaven’s got a place for you maakt de flamboyante alleskunner een muzikale ode aan een bijna 400 jaar oud kunstwerk van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Voor het nummer bundelt Jett Rebel een arsenaal aan muzikale invloeden naar een funky nummer, vol soul, rock en pop invloeden. De 30-jarige artiest is de zesde die voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren speciaal een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit de collectie. Nu het museum in Den Haag langer gesloten is, lijkt deze muzikale vertolking relevanter dan ooit omdat bezoekers door het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren alsnog van diverse schilderijen kunnen blijven genieten.

Heaven’s got a place for you
Jett Rebel koos voor het schilderij ‘Modello’ voor de Hemelvaart van Maria van Peter Paul Rubens uit c. 1622 – 1625. Voor hem was het ‘Een kans om te schrijven over dood, familie en verlichting.’ Op het schilderij is een bijbels tafereel te zien. Het lichaam van Maria wordt in een wolk van engelen naar de hemel gedragen, de hemelvaart. Het nummer Heaven’s got a place for you is een ode aan de moederfiguur Maria. Jett Rebel: ‘In het verhaal is Jezus een soort bengel, waar Maria voor zorgt. Alle vriendjes (de apostelen) mogen komen logeren en alles mag van Maria.’ Jett legt uit dat Maria, net als vele moeders, zichzelf altijd op de tweede plek zet. In het nummer staat zij voor één keer centraal. De dood is wel aanwezig, maar alleen op een positieve manier. Jett: ‘Uiteindelijk is de hemelvaart háár dag. Ma, als jij in de hemel komt dan hebben we een lekker bedje voor je, lekker vuurtje aangezet en een fijn plekje gereserveerd, zodat je niet meer hoeft te zorgen.’

Inspiratie
Verschillende artiesten gingen Jett Rebel voor met het schrijven van een nummer voor Bekijk het Mauritshuis met je oren, zoals Spinvis met het nummer ‘Parel’, MEROL met ‘Slippertje’, Harrie Jekkers met ‘Gezicht op Delft’, Willie Wartaal met ‘Mootje’ en The Kik met ‘De ware Jakob’. Jett kreeg, net als zijn voorgangers, een rondleiding door de collectie van het (gesloten) museum. Tijdens zijn verkenningstocht door de museumzalen, sloeg hij vooral aan op vragen als ‘hoe komen de kunstwerken tot stand’ en ‘hoe bewegen ze met je mee?’. Dit laatste wilde hij graag zelf ervaren door even goed ervoor te gaan liggen om de plafondschilderingen van Ger Lataster (het enige moderne kunstwerk in het museum) te kunnen bekijken. De Vlaamse meesterwerken wisten hem uiteindelijk toch het meest te boeien.

Kijk voor de inspiratiesessie van Jett en verhaal achter het schrijfproces op:

www.mauritshuis.nl/jettrebel

Bron © Mauritshuis