Home Muziek Rauw en intiem portret van Bizzey in nieuwe Videoland-docuserie

Rauw en intiem portret van Bizzey in nieuwe Videoland-docuserie

Bizzey, de grootste urban artiest van Nederland, is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Ondanks zijn vele hits als artiest, vreet het succes aan hem. Hij kent hierdoor naast indrukwekkende hoogtepunten ook diepe dalen. Toch blijft hij keer op keer Nederland verrassen en veroveren. Zijn intrigerende verhouding met succes – en de keerzijde daarvan – is vastgelegd in een driedelige docuserie, geproduceerd door NewBe, die vanaf 6 december bij Videoland te zien is.

De driedelige serie ‘Bizzey’ is een rauw en intiem portret van de producer en rapper Leendert ‘Leo’ Roelandschap, a.k.a. Bizzey. Als onderdeel van Yellow Claw veroverde hij in no time niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld. Dit succes werd hem toen bijna te veel. Zijn keuze om solo verder te gaan is opvallend, maar niet minder succesvol. Hij heeft inmiddels vier nummer 1-hits en de videoclip ‘Traag’ is meer dan 250 miljoen keer bekeken, meer dan welke Nederlandse clip ook. Afgelopen juni won hij ook nog de FunX Music Award voor Artist of The Year. Bizzey is niet meer weg te denken uit de vaderlandse hitlijsten met zijn unieke sound.  

In de serie wordt Bizzey gevolgd tijdens de queeste naar succes, maar wordt ook duidelijk wat voor tol dit eist en wat voor effect dit heeft op Leo. Zijn privésituatie holt achteruit, de breuk met Famke Louise zit hem nog steeds dwars en steeds vaker spelen donkere gedachten op. Deze komen voort uit de continue drang naar innovatie, het verdelen van zijn aandacht tussen werk en privé, de zoektocht naar rust en geluk en bovenal de beste versie van zichzelf zijn. Houdt hij zich staande aan de top van de muziekindustrie, of gaat hij weer ten onder aan de druk die erbij komt kijken om Nederlands grootste urban artiest te zijn?

Afleveringen

The rise and rise of Leendert Roelandschap
Leo vertelt waarom hij stopte met Yellow Claw. Ze verdienden bakken met geld, maar hij voelde zich eenzaam en werd depressief. “Ik keek uit het raam van mijn privéjet en wilde alleen maar dood”. Hij stopt en begint solo als ‘Bizzey’, waarmee hij binnen de kortste keren één van de grootste urban artiesten van Nederland wordt. Maar het succes lijkt hem al snel weer te doen ontsporen, of zoals Leo het zelf zegt: “Ik hoop niet dat dit beest Bizzey me ook opvreet.…”

Op de vlucht
Leo is ingestort na een heftige zomertour langs de Zuid-Europese discotheken. Hij kan het bekend zijn niet meer aan, continu herkend worden, op de foto moeten… En dan is het thuis ook nog eens moeilijk. Hij zegt alle shows af en verstopt zich in een hotel. Als we hem opzoeken vertelt hij over zijn donkere gedachten. Hij vertelt uitgebreid over de pijn die hij voelde toen Famke Louise bij hem weg ging en hoe hij omgaat met het verraad van zijn beste vrienden.

Blow it all
Bizzey is geboekt op het hiphopfestival WOO HAH! Maar de harde kern hiphopliefhebbers willen de in hun ogen te commerciële Bizzey daar niet hebben. De petitie ‘Cancel Bizzey op WOO HAH!’ wordt bijna 4000 keer getekend. Leo vertelt hoe hij omgaat met (online) haat. Hoge bomen vangen veel wind en soms valt dat niet mee. Hij neemt zijn personeel mee op een personeelsuitje en probeert te ontspannen. Voor we het weten zit hij alweer in een studio om een nieuwe plaat op te nemen met Jack $hirak… Bizzey kan niet stilstaan. Zal het hem ooit lukken gelukkig te worden?

Deze reeks wordt geproduceerd door NewBe, die eerder, samen met HALAL, voor Videoland de succesvolle docureeks over Famke Louise maakte. ‘Bizzey’ is geregisseerd door documentairemaker Victor Vroegindeweij.

‘Bizzey’

Vanaf vrijdag 6 december te zien bij Videoland

Bron en foto © RTL Videoland