Home Muziek Ontdek als eerste de jury van Eurosong 2023

Ontdek als eerste de jury van Eurosong 2023

© Meis Belle Wahr & Jip Merkies - Hair by Mandy Nijland

Op 14 januari weten we wie België naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool stuurt. Loredana, Chérine, Ameerah, Gustaph, gala dragot, The Starlings en Hunter Falls: wie zal het worden? Kijkers beslissen tijdens de liveshow, samen met de vakjury, wie ons land mag vertegenwoordigen. De vakjury bestaat uit nationale en internationale Songfestivaltopppers als Nikkie De Jager, icoon en host van het Eurovisiesongfestival in 2021 in Rotterdam, Jérémie Makiese, die vorig jaar België op Songfestival in Turijn vertegenwoordigde en Laura Tesoro, die in 2016 met ‘What’s the pressure’ op het podium in Stockholm stond. Ook Alexander Rybak, de winnaar van het Eurovisiesongfestival van Moskou die met zijn viool en de song ‘Fairytale’ Europa wist te charmeren, sluit bij de jury aan. Een klassevolle jury dus!

Nikkie De Jager

Nikkie De Jager, beter bekend als NikkieTutorials, is de bekendste visagiste van Nederland en een icoon binnen de Songfestivalwereld. Ze heeft een eigen YouTube-kanaal, met zo’n 14 miljoen volgers, waarop ze lifestyle- en make-up video’s post. Nikkie werkte al samen met grote sterren als Kim Kardashian, Lady Gaga en Katy Perry en presenteerde het Eurovisiesongfestival van 2021 in Rotterdam:

Wat mij heel erg is bijgebleven, is de magie die je in Ahoy Rotterdam voelde toen Måneskin hun repetities deed. Of het nu jouw genre is of niet, je voelde dat er iets gebeurde in de zaal. Dat gevoel hoop ik bij Eurosong 2023 ook te gaan beleven. Ik zoek een totaalplaatje, waar alles perfect samenkomt.. dat is waar ik op ga letten! Dat ik al eens Eurovision mocht presenteren was al een droom die uitkwam. Maar dat ik nu mee mag bepalen wie België gaat vertegenwoordigen, vind ik net zo’n groot feestje. Wat een vertrouwen… ik heb er zin in!”

Alexander Rybak

Met zijn viool en de song ‘Fairytale’ werd Alexander Rybak een van de meest iconische winnaars van het Eurovisiesongfestival. In 2009 won hij het songfestival in Moskou, waar hij Noorwegen vertegenwoordigde, en in 2018 mocht hij opnieuw op het podium in Lissabon staan. Rybak weet hoe je de perfecte popsong maakt en hoe belangrijk je performance is. Deze rasartiest met brede glimlach staat te trappelen om opnieuw zijn viool boven te halen en Paleis 12 te imponeren met zijn hit ‘Fairytale’.

‘Ik hou ervan om het nieuwe jaar te starten met het ontdekken van nieuwe muziek. België heeft veel muzikaal talent. Zelf heb ik veel Belgische fans op TikTok en Instagram, dus ik ben verheugd om jullie te bezoeken!’

© VRT

Jérémie Makiese

Jérémie verdedigde vorig jaar de Belgische driekleur op het Eurovisiesongfestival in Turijn, nadat hij in 2021 The Voice Belgique won. Met zijn song ‘Miss You’ behaalde Jérémie Makiese de negentiende plaats en in eigen land kregen we niet genoeg van het nummer. Jérémie haalde de hoogste posities in de hitlijsten.

‘Het is een eer dat ik dit jaar samen met Vlaanderen mag bepalen wie mij zal opvolgen als Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Ik hou zelf van allerlei verschillende muziekstijlen en dat is exact wat Eurosong 2023 zal brengen: de songs van de kandidaten zijn heel uiteenlopend qua genres. Ik kan niet wachten om te zien hoe ze hun nummer live zullen brengen op het grote Eurosong-podium’

Laura Tesoro

© VRT

Laura Tesoro veroverde in 2016 de harten van het Vlaamse publiek met het aanstekelijke ‘What’s the Pressure?’, en won zo de vorige Eurosong preselecties. Ze mocht voor ons land naar Stockholm en scoorde er met ‘What’s the Pressure?’ een tiende plaats. Ze stond tweeëntwintig weken met haar song in de hitlijsten en won de Radio2 Zomerhit. Samen met Loïc Nottet, die voor België in 2015 aan het Eurovisiesongfestival deelnam, bracht ze het nummer ‘Strangers’ uit. Dat Laura een neus heeft voor zangtalent, bewijst ze al verschillende jaren als jurylid van The Voice van Vlaanderen.

© VRT

De volledige vakjury bestaat uit 15 leden. Naast de vier bovenstaande Songfestivalhelden, maken Laura Govaerts (MNM), Ann Reymen (radio2), Korneel De Clercq (Radio 1), Thibault Christiaensen (StuBru), Francicso Schuster (#LikeMe), Leslie Cable (Delegatieleider voor RTBF op het Eurovisiesongfestival), Jasper Van Biesen (auteur ‘65 jaar België op het Songfestival’), Stephan Monsieur (voorzitter OGAE, de officiële fanclub van het Songfestival), André Vermeulen (journalist en songfestivalspecialist), Els Germonpré (muziekcoördinator Eén) en Manu Lammens (muziekverantwoordelijke MNM) deel uit van de jury. Zij volgen de liveshow op de voet vanuit de backstage.

Ook Duncan Laurence reist speciaal voor Eurosong 2023 naar België af. De Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival van 2019 in Tel Aviv, brengt zijn lied ‘Arcade’ op het podium van Paleis 12.

De grote finale van Eurosong 2023 vindt op 14 januari plaats in Paleis 12. Aansluitend op de liveshow is er een officiële Eurosong afterparty, hosted by MNM, met muzikale Eurosong-kleppers als Sandra Kim, Kate Ryan en Liliane Saint-Pierre. Tickets zijn te verkrijgen via vrtmax.be/doemee. Stemmen tijdens de liveshow kan via SMS of VRT MAX

Bron en foto © VRT