Home General Nederland stopt uit voorzorg met het vaccineren van mensen tot 60 jaar...

Nederland stopt uit voorzorg met het vaccineren van mensen tot 60 jaar met AstraZeneca

Nederland heeft opnieuw een pauze van het vaccin van AstraZeneca aangekondigd. Dit besluit is genomen op basis van een nieuwe rapportage van bijwerkingencentrum Lareb, en na overleg met de voorzitter van de Gezondheidsraad, het RIVM en geneesmiddelenautoriteit CBG. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten dat hij dit besluit neemt in afwachting van een nieuw onderzoek en een nieuw oordeel va het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagentschap EMA. De verwachting is dat dit comité komende woensdag met nadere informatie komt.

Het RIVM heeft inmiddels de GGD’en, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de branchevereniging Nederlandse GGZ geïnformeerd over dit besluit. Hierdoor worden mensen tot 60 jaar per direct niet meer gevaccineerd met AstraZeneca. Mensen onder de 60 jaar die al een afspraak hebben staan, zullen worden afgezegd. De rede voor dit besluit is omdat er een vermoeden bestaat dat mensen onder de 60 jaar een grotere kans hebben op uitgebreide trombose (het ophopen van bloed, wat kan leiden tot een bloedprop in aderen en slagaderen) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ook in andere landen kwamen meldingen van deze verschijnselen na een vaccinatie met AstraZeneca. Of het daadwerkelijk een verband met elkaar heeft, wordt momenteel onderzocht door het EMA/

Nederland telt momenteel ongeveer 400.000 personen die met AstraZeneca zijn gevaccineerd. Het gaat om vijf meldingen in Nederland van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Ook in andere EU-landen zijn dergelijke meldingen gedaan.

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een vaccinatie met AstraZeneca na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwacht en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Bron: © Rijksoverheid.nl foto © Angelo Esslinger from Pixabay

Vorig artikelLive programma ESPN weekeinde 3-4 april 2021
Volgend artikelNieuwe technologieën voor elke auto met de FM-transmitter van Hama