Home Games Derde editie The Dutch Stream Awards gaat nu van start

Derde editie The Dutch Stream Awards gaat nu van start

Dutch Stream Awards © Blue

Vandaag is de derde editie van The Dutch Stream Awards (DSA) aangekondigd. De DSA honoreert streamers die volgens publiek en vakjury de beste livestreamproducties van 2021 maakten. Op maandag 4 oktober start de eerste stemronde en de uitreiking van de DSA wordt op donderdag 2 december live uitgezonden op Twitch.

De DSA groeit hard. Vorig jaar volgden meer dan een half miljoen gamers via Twitch en social media de verkiezingen. Dat was een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie in 2019.

De DSA werd in 2019 opgericht als blijk van waardering voor de honderden streamers die wekelijks live-entertainment verzorgen op platformen als Twitch, YouTube of Facebook. Streaming is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse entertainmentlandschap. Zeker tijdens de periodes van de lockdown werd er vooral door jongeren meer dan ooit afgestemd op streamingkanalen. Zo kent Twitch ruim 1.5 miljoen unieke Nederlandse gebruikers, waarvan meer dan 250.000 het platform dagelijks gebruiken. Er wordt maandelijks zelfs voor meer dan 12 miljoen uur aan content bekeken in Nederland.

Dutch Stream Awards © Blue

De DSA bestaat uit twee stemrondes plus twee liveshows waarin de nominaties en de winnaars van de felbegeerde awards worden bekendgemaakt. De eerste stemronde begint op maandag 4 oktober en in deze ronde worden de nominaties bepaald. De genomineerden worden op donderdag 28 oktober bekendgemaakt. De tweede en laatste stemronde start op maandag 1 november en deze ronde bepaalt de winnaars. De stream waarin de awards worden uitgereikt vindt plaats op donderdag 2 december. Er worden in totaal tien awards uitgereikt, waarbij er twee nieuwe categorieën zijn:

  • Beste Mannelijke Streamer (publiek en vakjury)
  • Beste Vrouwelijke Streamer (publiek en vakjury)
  • Beste Stream Overall – Powered by NZXT (publiek en vakjury)
  • Nieuw! Beste Non Gaming stream (publiek)
  • Nieuw! Beste esports stream (publiek)
  • Beste Talent – Powered by Blue Microphones (50% publiek / 50% vakjury)
  • Beste Productie – Powered by Logitech G & Blue Microphones (vakjury)

Dutch Stream Awards © Blue

Beste Talent
Om de vele opkomende streamtalenten een kans te bieden om door te breken naar de top is ook dit jaar de categorie Beste Talent aanwezig. Dit keer maken nog meer talenten een kans om genomineerd te worden. Waar er vorig jaar drie streamers de finale haalden, worden dat er nu twaalf. Bij de finale wordt de winnaar niet alleen bepaald op basis van het aantal stemmen, maar voor 50% ook op basis van een juryrapport. Zodat ook echt het beste talent wint.

De inschrijvingen voor deelname aan de Beste Talent Award starten op vrijdag 10 september. Vorig jaar volgden ruim 200.000 live kijkers de stemming en prijsuitreiking via het DSA-kanaal en de meer dan 60 Twitch kanalen die deze stream restreamden. Populaire streamers als Serpentgameplay (86.700 volgers), Puxque (67.000 volgers), Morrog (106.000 volgers) en het collectief Lekker Spelen (117.000 volgers) gingen er met een felbegeerde award vandoor.

Bron en foto © Blue