Home Entertainment Gratis filmticket in ruil voor zwerfafval bij ee 2de Utrechtse Plandeldag

[Video] Gratis filmticket in ruil voor zwerfafval bij ee 2de Utrechtse Plandeldag

© Plandelen

Het vervolg op de succesvolle Plandeldag wordt groter, grootser en nog feestelijker. Op zaterdag 26 augustus gaan opruimhelden in alle hoeken van Utrecht aan de slag. Het doel van deze mega-schoonmaakactie: in één dag 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij. Om de feestvreugde compleet te maken, zijn er die middag in Slachtstraat Filmtheater speciale vertoningen van films gemaakt met of over zwerfafval, geproduceerd door (surf)helden van vlees en bloed, animatiekunstenaars en door kunstmatige intelligentie. Speciaal voor De 2de Utrechtse Plandeldag keert Disney’s WALL-E eenmalig terug op het grote witte doek. Deze grappige en hartverwarmende animatieklassieker uit de Pixar-stal gaat over de toegewijde robot WALL-E, die als enige overgebleven bewoner de aarde schoonmaakt. Kaarten voor dit filmevent zijn NIET te koop: op vertoon van een Plandelbingokaart met minimaal tien stuks zwerfafval krijg je gratis entree. Bekijk hieronder de oproepvideo.

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al aardig ingeburgerd als synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. Hoe zo’n plandelevenement oogt en klinkt, zie je hier op YouTube.  

Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven en Renkum. Nu richt hij zijn vizier op de geboortegrond van het plandelfenomeen, en waar al meer dan 9000 bewoners via het Utrecht Schone Stad-programma een afvalgrijper van de gemeente kregen: Utrecht.

Op zaterdag 26 augustus roept Plandelman Utrechtse plandelaars en ploggers op de krachten te bundelen en in één dag 2000 straten en stoepen, pleinen en paden zwerfafvalvrij te maken tijdens De 2de Utrechtse Plandeldag. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje of vriendenclub, solo of met de buren of het gezin, met de sportvereniging of schoolklas: alles kan en mag. Het motto: opgeruimd, straat netjes!

Tijdens De 2de Utrechtse Plandeldag zullen er stadsbreed diverse feestelijke activiteiten worden georganiseerd. Zo wordt er gesupt en gevaren op de singel, zet woningcooperatie Woonin voor de gelegenheid een springkasteel in Hoograven op en loopt er in Hoog Catharijne een unieke zwerfafvalverkenner rond: een kunstmatig intelligente robothond die peuken, blikjes en verpakkingen herkent.

Om het verzamelen van zwerfafval nog leuker te maken, is er die dag een bijzondere beloning. Wie een Plandelbingokaart inlevert bij Slachtstraat Filmtheater, krijgt daar een ticket voor een gratis voorstelling naar keuze. Dat is Pixar’s animatie-avontuur WALL-E, een filmblok met geselecteerde shorts van het Kaboom Animation Film Festival en de nieuwe documentaire Surfer to Go (2023), waarin kunstenaar/activist Merijn Tinga als de Plastic Soup Surfer gevolgd wordt op een uitzonderlijke expeditie van Brussel naar Amsterdam op een surfboard gemaakt van wegwerpbekers.

Het programma is nog in de maak en verschijnt op www.plandelen.nl. Daar kun je nu al de Plandelbingo downloaden. Onder de deelnemers wordt exclusieve merchandise verdeeld worden, waaronder het iconische P-shirt. Aanmelden kan nu al, met een mailtje naar info@plandelen.nl.

Welke wijk of straat wordt de groenste van heel Utrecht? Wie  heeft het eerst de speciale Plandelbingo-kaart vol of vindt het meeste statiegeld? Meld je aan met een mailtje naar info@plandelen.nl

Website: https://www.plandelen.nl/ 

Bron en foto © Plandelen / Jack Tillmanns