Home Entertainment OBADA: 2 miljoen YouTube-abonnees maakt nog niet gelukkig

OBADA: 2 miljoen YouTube-abonnees maakt nog niet gelukkig

De uit Syrië gevluchte Obada (21) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op. Hij heeft online miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Niemand kent hem hier, hij spreekt de taal nauwelijks, en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks. Hoe is het om als jonge nieuwkomer te voldoen aan de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt?

© Sakir Khader

Op zijn twaalfde vluchtte Obada met zijn ouders, broertjes en zusje uit Syrië en kwam terecht in het Nederlandse Angeren: een dorpje dat nog geen 3000 inwoners telt. Sinds zijn komst worstelt Obada met de Nederlandse taal. Op school wordt hij gepest omdat zijn klasgenoten hem als een vluchteling zien, buren in het dorp roepen tegen hem dat hij terug moet naar zijn eigen land en Nederlandse vrienden maken lukt hem niet. Obada zondert zich af en weigert nog naar school te gaan. In stilte begint hij met zijn telefoon video’s op te nemen en monteren. Hij begint vanuit zijn slaapkamertje zijn eigen YouTube-kanaal en groeit uit tot een bekendheid in Arabisch sprekende landen. Zijn Oer-Hollandse buurt, rijtjeshuis en tuin vormen het decor van zijn YouTube-video’s.

© Sakir Khader

Jonge Arabieren smullen ervan. In het Midden-Oosten is Obada een ster. Miljoenen jonge fans kijken dagelijks naar zijn video’s. Dit staat in schril contrast met zijn leven in Nederland, want hier kent praktisch niemand hem. In Angeren voelt Obada zich eenzaam en probeert hij de goedkeuring van zijn vader te krijgen die zijn YouTube-carriére maar niks vindt. Zijn ouders hebben hun geliefde Syrië achtergelaten voor een beter leven voor hun kinderen. Daardoor voelt Obada druk om het te moeten maken in ‘het beloofde land’. 

© Sakir Khader

In deze korte documentaire onderzoeken we hoe het is om als jonge nieuwkomer je leven vorm te geven in Nederland. De jonge Obada zoekt in gevecht met zijn omgeving, zijn familie, maar vooral zichzelf zijn weg in de wereld. Obada is een persoonlijk en emotioneel portret van een worstelende jongen die een leven probeert op te bouwen in Nederland. Obada is tot stand gekomen naar idee van Anne Stokvis van contentlabel N=Content en researcher Margot van Oosten

Vanaf 3 maart te zien op NPO 3 YouTube en NPO3.nl

© Sakir Khader

Bron © VPRO Foto © Sakir Khader

Vorig artikelLenovo Yoga Slim 7i Pro-laptop nu met OLED-display
Volgend artikel[video] Nieuw seizoen Ik geloof in mij vanaf 8 maart op SBS6
Ik ben de eigenaar van Planetzone