Home Entertainment 50 jaar & 10 edities van SAIL: Grootste zeilschip van Latijns-Amerika voor...

50 jaar & 10 edities van SAIL: Grootste zeilschip van Latijns-Amerika voor eerste keer naar Amsterdam

© Sail

Van 20-24 augustus 2025 komen schepen vanuit de hele wereld voor de 10e keer naar onze hoofdstad. Omdat Amsterdam in dat jaar haar 750e verjaardag viert betekent het ook 50 jaar SAIL-traditie. De eerste editie werd georganiseerd om het 700-jarig bestaan van de stad te vieren. Een driedubbel jubileum; dat gevierd wordt met schepen, culturen en bezoekers vanuit de hele wereld! Met een heuse primeur: de B.A.P. Unión uit Peru, een van de grootste traditionele zeilschepen ter wereld, komt voor de eerste keer naar het grootste vrij toegankelijke evenement van Europa. Samen met alle partners, deelnemers en talenten, die #SAIL2025 mogelijk maken, zijn zij de ‘wavemakers’ van #SAIL2025! 

Nu al hebben partijen als Booking.com, Port of Amsterdam, Koninklijke Marine, Het Scheepvaartmuseum, ROC van Amsterdam & Flevoland, Hogeschool Inholland toegezegd van de partij te zijn. In gezelschap van burgemeester Halsema werden de eerste contouren van #SAIL2025 met deze eerste partners gedeeld. “SAIL is een ijkpunt in de agenda’s van velen, waarbij we schepen en culturen vanuit de hele wereld in onze stad verwelkomen. Om te leren van de geschiedenis en vooruitkijken naar innovatie in de toekomst. Het is daarom een feestelijk hoogtepunt tijdens de 750e verjaardag van onze stad: ik kijk ernaar uit om tijdens de SAIL-In, voorop, samen Amsterdam binnen te varen!”, aldus de burgemeester. 

#SAIL2025 is om meerdere redenen een bijzondere: voor het eerst in 10 jaar keren de schepen terug voor het grootste vrij toegankelijke evenement van Europa. In 2020 werd de 10e editie afgelast vanwege de pandemie. Een nieuwe generatie maakt kennis met SAIL. Waar inspirerende en innovatieve voorlopers, zogenaamde wavemakers, de kans krijgen hun verhaal te delen met een miljoenenpubliek! Voorzitter Arie Jan de Waard: “We zijn 2020 niet vergeten: vanuit de jarenlange vriendschappen met (inter)nationale schepen en bemanningen creëren we de line-up voor 2025. Hetzelfde geldt voor de partners uit 2020: de komende maanden wordt contact gezocht om de koers naar de jubileumeditie te bepalen. Zodat zoveel mogelijk wavemakers het miljoenenpodium krijgen op #SAIL2025. En we op 20 augustus 2025, onder aanvoering van ons vlaggenschip de Clipper Stad Amsterdam, onze jarige hoofdstad binnenvaren!”.  

Bron en foto © Sail