Home Uncategorized VPRO Jeugd volgt aanstormend talent: kunstschaatser Lindsay van Zundert

VPRO Jeugd volgt aanstormend talent: kunstschaatser Lindsay van Zundert

©VPRO

Hoe bereid je je voor op het belangrijkste moment van je leven, waarin je kür door miljoenen mensen wordt gezien, en de verwachtingen hooggespannen zijn? De documentaireserie Koplopers van VPRO Jeugd volgt jonge hoogvliegers die de hemel bestormen. Lindsay van Zundert (16) is nu al de beste kunstschaatser van Nederland en ze doet mee aan de Olympische Spelen in China.

De laatste keer dat er een kunstschaatser uitkwam voor Nederland bij de Olympische Winterspelen was 46 (!) jaar geleden. Binnenkort is Lindsay van Zundert misschien wel de beste kunstschaatser van de wereld. Koplopers volgt haar in haar voorbereidingen naar de Spelen: trainen, trainen, vallen, opstaan, huiswerk maken en nog meer trainen.

De allereerste keer dat ze schaatsen aantrok was op haar zesde, op de schaatsbaan in de Efteling. Liefde op het eerste gezicht, maar de beste kunstschaatser van Nederland worden ging niet altijd vanzelf. Door knetterhard werken, doorzettingsvermogen en steun van haar familie en coaches heeft ze nu toch het hoogst haalbare bereikt: de Olympische Spelen.

Joan Haanappel (81), voormalig Olympisch kunstschaatser, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Haanappel probeert met haar stichting SKN nieuw kunstschaatstalent op te leiden en in de schijnwerpers te zetten – een van hen was Lindsay. Dat ze nu naar de Olympische Spelen gaat is de ultieme kroon op Haanappels werk.

Hoe bereidt Lindsay zich voor op het belangrijkste moment van haar leven? Deze Koplopers volgt Lindsay in haar voorbereidingen naar de Spelen en laat zien hoe ze haar hoofd zo koel probeert te houden als de temperatuur van het ijs. Want haar grootste concurrent, zo zegt ze, is zijzelf.

Regie: Cassandra Offenberg

Over de maker

Cassandra Offenberg studeerde in 2016 als regisseur af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met haar afstudeerfilm Het Jonge Sprookje won zij de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. In 2020 maakte zij Champ (Hazazah Pictures/NTR), Short Trip (Witfilm) en maakte ze voor de VPRO een Koplopers over Stefania, het Nederlandse talent dat uitkwam voor Griekenland tijdens het Eurovisie Songfestival.

Over Koplopers

Koplopers is een portrettenserie van VPRO Jeugd over aanstormende talenten, de Lieke Martens en Ronnie Flexen van de toekomst, gemaakt door jonge regisseurs. Een ongefilterde en intieme blik in de levens van jonge, rijzende sterren, die laat zien hoe de weg naar roem er écht uitziet.

Koplopers x Lindsay, zaterdag, 22 januari, 13.00 uur op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en op zapp.nl/zappdoc en zondag 30 januari, 19.20 uur, NPO 3

Bron en foto: ©VPRO

Vorig artikelLoodzware voorbereiding op Olympisch goud in Videoland-docu ‘Koen en Jutta – Alles of Niets’
Volgend artikelVanavond in Opsporing Verzocht: Getuige Mallorca en de man die vrouw met hamer aanvalt