Home Nieuws Beeld & Geluid is meer een ervaring dan een museum

Beeld & Geluid is meer een ervaring dan een museum

Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum, Neutelings Riedijk archtiecten

Meer dan twee jaar lang is het dicht geweest. Het museum van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, oftewel, Beeld & Geluid, heeft in die twee jaar een complete transformatie gekregen die meer aansluit op moderne media. Influencers, video games en moderne technologieën komen er allemaal voorbij. Wij konden een kijkje nemen in dit nieuwe museum tijdens een speciale dag voor pers.

Voor ieder wat wils

Het museum is nu twee jaar dicht geweest en dat was vooral nodig om het hele concept vanaf de grond af aan opnieuw op te bouwen. De afgelopen twee jaar zijn verschillende teams bezig geweest om unieke ervaringen neer te zetten. Het is niet meer een showcase van het enorme archief wat ze hebben opgebouwd, maar het draait volledig om de bezoeker.

Dat merk je al bij binnenkomst waar je je eigen profiel aanmaakt in de Beeld & Geluid applicatie. Dit is niet verplicht, maar maakt de ervaring een stuk persoonlijker. Iedere optie binnen het museum kan namelijk jouw gezicht scannen om jouw profiel te koppelen aan de ervaring. Hierdoor bouw je tijdens jouw bezoek je eigen mediaprofiel op. Voor de privacy hoef je ook niet bang te zijn, alle data wordt dagelijks verwijderd. Dit hoeft trouwens niet, je kunt ook alle ervaringen anoniem doorlopen.

Maak het nieuws, wordt een influencer of zie het verschil met satire

Interactie, daar draait het dus om. In dit museum kun je allerlei gave dingen doen. De meeste zijn voor iedereen alleen uit te voeren en bij sommigen zul je in tweetallen iets moeten doen. Het is enorm divers in wat je kunt doen. Zo kun je het nieuws presenteren, jezelf als influencer inbeelden of in een video productplaatsing zoeken. Wat is nu precies verborgen reclame en wat niet?

Of kijk naar fragmenten over hetzelfde nieuws, maar dan vanaf twee bronnen. Een satirische of serieuze behandeling. Wat spreekt je beter aan, wat past er goed bij? Het is bijzonder leuk om eens te doen alsof je een verslaggever bent van belangrijk nieuws of van studio sport.

Video Games hebben een prominente plek

Iets wat in het originele museum veel beperkter aandacht heeft gekregen was het onderdeel video games. Toen het originele museum in 2006 opende waren games al immens populair, maar de Nederlandse industrie was erg onbekend. Waarschijnlijk wist je het niet eens toen een Nederlandse game uitkwam. Dat is de afgelopen jaren wel flink veranderd. Onder andere dankzij games als Horizon: Zero Dawn. Reden genoeg dus om een sectie speciaal te richten op video games. Niet alleen kun je er van alles leren over verschillende rollen binnen ontwikkelteams, maar ook zelf een game maken, een VR-bril gebruiken of een game spelen.

Het hoogtepunt is dan ook de unieke speelvloer die het museum heeft laten maken. Deze vloer werkt door middel van camera’s en speciale vesten. Door over de vloer te lopen kun je verschillende spellen spelen. Spellen zoals The Floor Is Lava, Snake en een soort Space Invaders. Ieder spel is een paar minuten lang en kan gespeeld worden met meerdere spelers. Het zijn geen hele moeilijke spellen dus iedereen kan ook meedoen.

Niet echt een museum

Wat dus zo uniek is aan Beeld & Geluid is dus dat je met praktisch alles zelf aan de gang kunt gaan. Niet alleen met video games, maar ook met de andere secties van het museum zoals over reclame, tv en influencers. In tegenstelling tot gemiddelde musea waar je alleen naar kunst kunt kijken wilt het instituut ook echt dat je er mee aan de slag gaat. Het zorgt voor een leerzame, maar leuke omgeving waar je constant wat nieuws ontdekt. Of het nu gaat over games ontwikkeling of hoe sluipreclame is ontstaan.

Er zijn ook wel wat museum elementen te bekennen zoals de galerij waar verschillende bekende elementen van film en televisie te vinden zijn. Zoals bekende outfits van onder andere de songfestivaljurk van Nikki Tutorials.

Nu geopend!

Wil jij zelf eens een kijkje nemen en je mediaprofiel ontdekken? Hier kun je alles vinden over de ticketverkoop en de prijzen van de tickets. Voor jongeren en studenten zijn er bovendien speciale goedkopere ticket aan te schaffen. Dus dat maakt het zeker waard om een kijkje te nemen.

Vorig artikel[Video] In Fleur on the Move’ volgen we Fleur in haar opmars tot dans-icoon
Volgend artikelAl onze Playstation VR2 coverage in een handig overzicht