Home Nieuws Sport Nieuws Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand | Boadu is Speler...

Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand | Boadu is Speler U21 van de Maand

Donyell Malen is donderdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand februari heeft de aanvaller van PSV volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. AZ-spits Myron Boadu is voor het eerst verkozen tot Speler U21 van de Maand. RKC Waalwijk is met AZ hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.

Meest productieve seizoen ooit voor Malen

In een voor PSV minder succesvolle maand, met acht punten uit vier eredivisiewedstrijden en uitschakeling in de Europa League en KNVB Beker, sprong Donyell Malen in de statistieken eruit als positieve uitblinker. Het levert de Oranje-international een fraai persoonlijk record op.

Malen was in februari de speler met de meeste doelpogingen (25), schoten op doel (14), doelpunten (5, met Myron Boadu) en balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (35). De laatste keer dat een speler van PSV vijf eredivisiedoelpunten in één maand scoorde, was in september 2019 toen Malen zijn eerste en – tot vorige maand laatste – Speler van de Maand-prijs pakte.

Dankzij zijn twee doelpunten tegen FC Twente (3-0) noteerde de 22-jarige Wieringer voor het derde seizoen op rij tien of meer eredivisiedoelpunten voor PSV. De enige speler die dat op jongere leeftijd deed was Mister PSV, Willy van der Kuijlen, in 1967.

Inmiddels staat de doelpuntenteller van Malen op 14 goals, waardoor de aanvaller bezig is aan zijn meest productieve eredivisieseizoen tot dusver (vorige record was 11 doelpunten in 2019/20). Met daarbij nog zes assists is de aanvaller betrokken bij een derde van alle doelpunten van PSV in de Eredivisie.

Ook de kijkers van ESPN waren overtuigd van de kwaliteiten van Donyell Malen. De aanvaller van PSV werd in de wedstrijden tegen FC Twente (3-0) en ADO Den Haag (2-2) uitgeroepen tot Man of the Match. De stemmen van fans tellen sinds januari mee in de verkiezing van Speler van de Maand. Het is de zesde keer dat een PSV’er wordt uitgeroepen tot Speler van de Maand, een prijs die sinds september 2017 wordt uitgereikt door de Eredivisie en ESPN. Malen is wel de eerste speler van PSV die de prijs voor een tweede keer in ontvangst neemt.

Donyell Malen met zijn Speler van de Maand-prijs. De prijs is uitgereikt door ESPN-verslaggever Hans Kraay jr. Foto: PSV.

Myron Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand

Myron Boadu heeft met AZ een uitstekende maand achter de rug. De Alkmaarders wonnen van FC Emmen (0-1), sc Heerenveen (3-1), VVV-Venlo (1-4) en Feyenoord (4-2) en klommen van een vijfde plek naar de top 3 in de Eredivisie. Myron Boadu liet in deze vier duels zijn killersinstinct zien: de 20-jarige Amsterdammer zag al zijn vijf schoten op doel eindigen in een doelpunt.

Het hoogtepunt was afgelopen zondag: Boadu werd met zijn 20 jaar en 45 dagen de tweede jongste speler met een hattrick tegen Feyenoord, na Marco van Basten (18 jaar en 322 dagen in 1983). Sinds zijn debuut in augustus 2018 staat de teller van Boadu op 28 eredivisietreffers.

Naast doelpunten noteerde Boadu in februari één assist, 23 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied en is hij verkozen tot Man of the Match van de wedstrijd AZ – Feyenoord.


Myron Boadu, Eredivisie Speler U21 van de Maand. De prijs is uitgereikt door ESPN-verslaggever Fresia Cousiño Arias. Foto: ESPN

RKC Waalwijk en AZ hofleverancier in Elftal van de Maand 

Nummer veertien op de ranglijst, RKC Waalwijk, is met AZ hofleverancier in het Elftal van de Maand. De Waalwijkse club kan terugkijken op een goede maand. Enkel AZ pakte meer punten (12) dan RKC Waalwijk (8), daarnaast kreeg geen enkele ploeg minder doelpunten tegen dan RKC Waalwijk (1, net als FC Groningen).

Het volledige Elftal van de Maand februari: Kostas Lamprou (RKC Waalwijk), Yukinari Sugawara (AZ), Melle Meulensteen, Ahmed Touba (beiden RKC Waalwijk), Owen Wijndal (AZ), Jens Toornstra (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Orkun Kökçü (Feyenoord), Donyell Malen (PSV), Sébastien Haller (Ajax) en Myron Boadu (AZ).


Het Elftal van de Maand op basis van statistieken en stemmen van fans.

Net als in afgelopen maanden worden de scores voor Speler van de Maand objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. Nieuw sinds januari is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, voortaan meetellen in de verkiezing.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, Hoofdsponsor van de Eredivisie.

Bron © Eredivisie