Home Reviews Tech Review Samsung Galaxy S24+

[Review] Samsung Galaxy S24+

Met de nieuwste vlaggenschip line-up van de Samsung Galaxy’s zet Samsung vol in op het gebruik van AI. Met minder echt verbeterde hardware ligt de focus dit jaar op de software. De AI-functies hebben ondertussen ook al hun weg gemaakt naar de S23-serie, maar is ontwikkeld met de iets sterkere S24-serie. In deze review behandelen we de middenmoot van de serie. De S24+, later zal de S24 Ultra ook aan bod komen

Design is niet echt anders vergeleken met de S23

Het ontwerp van de Galaxy S24 Plus is simpel, maar goed. De telefoon die we te leen hebben gekregen van Samsung voor deze review heeft een paarse kleur die zowel te zien is op de aluminium frame als de glazen achterkant. Deze achterkant is net als het scherm gemaakt van Gorilla Glass Victus 2. Hoewel de telefoon een matte afwerking heeft, voelt die glad en strak aan. Doordat die maar 196 gram weegt, is die niet al te zwaar en het scherm heeft ook geen rondingen waardoor die goed in de hand ligt.

Ook heeft deze telefoon weer een IP-certificering tegen stof en water. Dit is in het geval van de S24-serie de volgende klasse: IP68. De hoogste notering tegen stof en de een na hoogste voor bescherming tegen water.

Hogere resolutie en felheid

Het scherm zelf is niet heel erg anders vergeleken met het vorige scherm. Zo heeft ook deze weer een 120 Hz scherm, en is die iets groter geworden. Hij is nu namelijk 6,7 inch in de diagonaal. De maximale resolutie van het scherm is met QHD (3120 x 1440 pixels) is wel hoger dan de S23+ al is die standaard lager ingesteld om energie te besparen.

De grootste verbetering is de hogere helderheid van het scherm. Je kunt je scherm flink meer licht laten geven dan de vorige generatie. Zo is de maximale helderheid op 2600 nits in plaats van de 1750 nits. Hierdoor kun je ook in fel zonlicht je scherm nog goed zien. Dus geen problemen met navigatie of films kijken onderweg of buiten in het zonnetje.

Prestaties zijn uitstekend

Met de S24 en de S24+ heeft Samsung besloten weer gebruik te maken van hun eigen Exynos-processor. Dit in tegenstelling tot de S24 Ultra waar wel weer een Snapdragon-processoor in zit. Dit is opvallend want de Exynos is meestal minder goed dan de Snapdragon. Al helemaal aangezien sommige landen wel de Snapdragon hebben in de S24 en S24+. Toch moet ik zeggen dat in combinatie met de 12 GB aan RAM de processor uitstekend werk doet. Ik heb met geen enkele game problemen gehad en ook kan ik relatief lang doen op een enkele lading van de batterij. Nu is die met 4900 mAh sowieso flink groot, maar ik kon eigenlijk in mijn periode met de telefoon ruim een dag ermee aan de slag.

Na een jaar met de Snapdragon 8 Gen 2, keert Samsung terug naar de eigen Exynos 2400-processor voor de Galaxy S24 Plus. Hoewel Exynos-chips in het verleden minder efficiënt waren, levert de nieuwste variant uitstekende prestaties en energie-efficiëntie. De Galaxy S24 Plus voelt razendsnel aan, opent apps en games direct en levert overall puike prestaties. De chip slurpt bovendien weinig stroom, wat bijdraagt aan de lange accuduur.

De standaardversie heeft een geheugen van 256 GB en dat is op zich meestal al wel voldoende. Je houdt namelijk na de standaardsoftware hier zo’n 242 GB over om te gebruiken voor foto’s, apps en alle andere bestanden die je wilt opslaan.

Je hoeft bovendien ook niet bang te zijn dat je telefoon binnenkort outdated gaat zijn. Er is namelijk beloofd dat deze telefoons in ieder geval zeven jaar geüpdatet blijven worden met de nieuwste versies van Android en beveiligingsmaatregelen om te zorgen dat ze veilig blijven. Dit is een stuk meer dan vroeger waar je vaak maar enkele jaren updates kreeg

Galaxy AI-functies nog niet optimaal

“Samsung Galaxy S24 met Galaxy AI” zo wordt dit jaar de line-up gepromoot. Samsung heeft in veel software iets van AI toegevoegd. Zoals automatische vertalingen, zelfs tijdens het bellen. Dit werkt soms goed en soms niet al te goed. Je kunt ook door middel van AI je foto’s bewerken. Zelf vond ik het makkelijk werken, maar de resultaten waren helaas een stukje minder. Je kon op punten duidelijk zien wat er bewerkt is.

De beste functie die hier onder valt, is ‘Circle to Search’ hiermee kun je alles in je scherm omcirkelen om Google te laten zoeken. Dit kan een afbeelding zijn of alleen tekst. Met tekst herkent die dat het tekst is en zoekt die naar die specifieke tekst via Google. Hierdoor kun je makkelijk zoeken naar iets wat je ziet. Zo zat er bij mij in de tuin een onbekende vogel en met behulp van een foto en circle to search kon Google de vogelsoort vinden.

Nabewerking verpest soms foto’s

De camera-setup van de S24+ heeft net als vorig jaar een 50 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens en een telelens met 3x optische zoom. De fotokwaliteit is uitstekend, met scherpe beelden. Helaas is het wel dat Samsung standaard veel nabewerking heeft aangezet waardoor nachtfoto’s bijvoorbeeld een heel stuk lichter worden. Soms zelfs een beetje onrealistisch qua kleur. Ook zijn ze als je de hoogste vorm aanzet en je de hogere megapixel camera gebruikt snel overbelicht en dat is zonde. Zeker aangezien je dit niet helemaal uit kan zetten.

De camera’s zelf zijn al een aantal jaar niet echt vernieuwd waardoor je niet echt veel verbetering ziet in de foto’s. Dat haalt niet weg dat de foto’s nog steeds erg goed meegaan met andere high-end telefoons. Het is zeker niet het beste, maar voldoen allemaal prima.

Batterij gaat lang mee

Tot slot dan de batterij. Je kunt veel met de S24+, maar hoelang kun je dat nu doen. Vergeleken met vorig jaar is de batterij iets groter. Met 4900 mAh in plaats van 4700 mAh. De S24+ kan echter flink zijn gang gaan met deze batterij. Ik heb in de periode met het toestel verschillende dagen veel er uit proberen te halen. Zelfs met veel games spelen of veel video’s kijken kan ik gerust een hele dag met de telefoon door. Gebruik je hem een stuk minder, als bijvoorbeeld een extra telefoon kun je zo meerdere dagen er mee door.

Heb je een geschikte lader (45 Watt), dan kun je de batterij in een half uur voor 65 procent vullen. Naar de 100% duurt afhankelijk van hoe leeg, die is iets meer dan een uurtje. Als je kijkt naar andere fabrikanten is dit niet belachelijk snel, maar goed aangezien ik alleen hoef op te laden wanneer ik ga slapen maakt dit toch niet uit.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.0
Vorig artikelFoto’s Vitesse – Ajax online
Volgend artikelHansi Flick nieuwe trainer FC Barcelona
review-samsung-galaxy-s24De Samsung Galaxy S24 Plus biedt een uitstekende mix van prestaties, design en functionaliteit. Het is een perfecte keuze voor wie op zoek is naar een high-end smartphone met een groot scherm en lange batterijduur. De performance is uitstekend, zelfs bij intenser gebruik. De AI-functies zijn niet al te geweldig nog, zeker bij video bewerking, maar de circle to search toevoeging is wel een erg fijne toevoeging.