Tijdens gamescom dit jaar werden de JBL Tour Pro 3 oortjes onthuld, wij hebben sinds die aankondiging de oortjes in ons bezit om ze te testen. Vandaag verschenen ze dan echt in de winkel en dus de perfecte tijd voor onze review. Voor 299 euro zijn de oortjes buitengewoon duur en of ze zie prijs waard zijn? Hoewel er kleine minpunten zijn,
Design en pasvorm
Qua ontwerp wijken de Tour Pro 3 niet veel af van hun voorgangers. Het zijn grotere oordopjes met een siliconen- of foam-tip voor in-ear gebruik. Een klein staafje hangt naar beneden wat ondertussen redelijk standaard is met zulke oortjes., en een klein staafje dat uit je oor steekt. De Tour Pro 3 wordt geleverd met maar liefst vijf verschillende tip maten. Hierbij zijn er dus van siliconen en van foam. Die van foam kunnen zich naar je oorvorm aanpassen en hebben invloed op verschillende aspecten. Zo is de isolatie voor geluid beter. Minder geluid glipt naar binnen of naar buiten en ook de klanken zullen anders klinken. JBL speelt hierop in doordat je aan kunt geven welk type dopje je gebruikt, waarna de audio er op wordt aangepast via de oortjes.
Uitstekende prestaties
Ik heb over de jaren heen verschillende JBL-oortjes geprobeerd, maar nooit zo uitgebreid als de Tour Pro 3. Om te beginnen heeft het een uitstekende ondersteuning voor Spatial Sound. Met verschillende opties kan iedere audiobron omgezet worden in een surround setting. De adaptive noise cancellation (ANC) werken ook uitstekend op de oortjes. Wanneer je veel omgevingsgeluid hebt weten de oortjes het meeste geluid te blokkeren. Maar ook zijn de drivers die voor de audio zorgen van erg hoge kwaliteit. Zo heeft ieder oortje nu een dubbele driver. De drivers zijn zo gemaakt dat de ene meer focus heeft op bas en vocals, terwijl de andere meer op de hogere tonen focust. Hierdoor heb je over het hele spectrum goede klanken.
Met een batterijduur van acht uur terwijl ANC aan staat blijven de oordopjes een lange tijd bruikbaar zonder tussentijds op te laden. Zo kun je in de meeste gevallen onafgebroken genieten van de audio. Dit zonder dat je dus opeens oortjes moet opladen. De case waar ze in komen zorgt er voor dat ze snel weer opladen en dus zit je eigenlijk nooit lang zonder muziek. Ik raad alleen wel aan om de wake up functie van de case te beperken naar meerdere taps. Een enkele tap maakt het namelijk dat die snel wakker wordt en dus ook snel leeg loopt.
Goede geluidskwaliteit met veel opties
De oortjes bieden een enorm brede keus aan opties voor geluid. Nu klinkt de standaard optie al erg sterk, maar door de vele keuzes kun je je oortjes erg goed personaliseren. Zo hebben de oortjes ondersteuning voor Spatial Sound waardoor ze perfect zijn voor games of films. Hiervan is er zelfs 360 graden versie met headtracking. Aangezien de oortjes iedere bron om kunnen zetten naar ruimtelijk geluid kun je hierdoor zelfs Spotify in een ruimte plaatsen. Het bewegen van je hoofd of rondlopen heeft hiervoor ook echt effect van hoe je de muziek hoort.
Verder hebben de app en de case vele manieren om de oortjes aan te passen naar jouw voorkeuren. Zoals een redelijk uniek stukje software, Personi-Fi 2.0. Dit onderdeel kan via de telefoon een korte gehoortest worden gestart per oor en op basis hiervan zul je een gepersonaliseerd geluidsprofiel krijgen waardoor gehoorbeschadigingen enigszins worden tegengewerkt. Dit gecombineerd met verschillende equalizer instellingen maakt de audio-ervaring erg persoonlijk en wordt dan ook zeker aangeraden om naar te kijken. Ik ben zeker geen audiofiel, maar het verschil was substantieel.
Verder hebben de oortjes verschillende fijne functies. Zo kun je via de app rustgevende geluiden aanzetten. Hier zijn vijf mogelijkheden voor zoals de zee, een bos of een kampvuur en deze kun je combineren zoals je wilt. De mogelijkheid om white noise te gebruiken en deze automatisch te laten stoppen is een erg fijne optie. Zeker als je bijvoorbeeld in een drukke omgeving zoals een vliegtuig in slaap probeert te komen. Mocht je genoeg hebben aan alleen noise cancelling, dan kun je door middel van een andere functie ook de oortjes gebruiken met alleen noise cancelling.
Case voelt als een bijzondere toevoeging
Toen de oortjes werden aangekondigd was ik nogal sceptisch over een case met een schermpje. Waar heb je nu dat schermpje voor nodig? Nu ik een paar werken mer de oortjes aan de slag ben geweest snap ik het volledig. Het kleine schermpje kun je gemakkelijk verschillende functies aanpassen. Zo kun je de vorm van spatial sound aanpassen, noise canceling, volume en kun je zelfs een timer of zaklamp gebruiken er van. Nu kun je dit ook allemaal doen via apps op je telefoon, echter soms gebruik je het op andere apparaten en dan is de case net wat makkelijker om te gebruiken dan je telefoon. Zeker om aan te geven welke geluidsbron je wilt gebruiken werkt dit echt fantastisch.
De beste functies van de case hebben niets te maken met het schermpje op de case, nee het is de mogelijkheid om de case aan te sluiten op andere apparatuur. Door middel van twee verschillende kabels. Eén die gaat van USB-C naar USB-C en de ander die gaat van USB-C naar jackplug. Deze kun je verbinden met een product wat geen bluetooth ondersteunt zoals bijvoorbeeld een entertainmentsysteem in een vliegtuig. Hierdoor kun je in essentie van ieder audioproduct met een USB-C of jackplug een draadloos apparaat maken. Sowieso werkt dit veel simpeler dan het zoeken en connecten van bluetooth. Het is namelijk een simpel geval van kabel er in en oortjes uit de case halen. De verbinding wordt automatisch tot stand gebracht. Nu heb ik dit alleen kunnen testen met producten die ook bluetooth hebben, maar de snelheid van het verbinden was hoog, de audio stabiliteit erg goed en latency niet bestaand.
Nog niet perfect
De JBL Tour Pro 3 zijn nog niet helemaal perfect. De oortjes hebben nog net wat te veel last van winderige omgevingen als je de wind van voren komt. Je hoort de wind dan te hard, zelfs op volledige noise canceling aan staan komt dat er goed doorheen. Dat terwijl ANC verder perfect werkt, is het een flink nadeel. Hierdoor zal ik als ik een stukje ga lopen toch wel eerder een headset pakken.
Wat ook erg jammer is, is de slechte ondersteuning voor hogere kwaliteit audio. Zo wordt de LDAC-codec ondersteund door de oortjes, echter het aanzetten van deze hogere kwaliteit audio heeft flink wat nadelen. Zo worden Personi-Fi, Spatial Audio en nog wat functies uitgeschakeld voor gebruik. Je kunt dus niet hogere kwaliteit audio beluisteren zonder andere grote functies te verliezen.