Home Reviews Tech Review DJI Osmo Mobile 6 – een erg fijne gimbal

[Review] DJI Osmo Mobile 6 – een erg fijne gimbal

Wie maakt er op dit moment nu nog geen foto’s met een smartphone? Deze producten zijn compact en makkelijk voor foto’s en video’s, maar een goede foto maken met dit soort producten is vaak lastig. Ze hebben wel wat stabilisatiesoftware, maar echt nuttig zijn deze niet. Zeker niet iets wat lichte trillingen tegen moet gaan. Zeker voor social media reels en andere video’s is dat een erg waardevolle verbetering. Iets waar een gimbal perfect voor is. Nu kun je een relatief goedkope gimbal kiezen, of één van de luxere zoals de DJI Osmo Mobile 6. Deze biedt naast de gimbal functionaliteit namelijk ook wat andere handige opties.

De Osmo Mobile 6 is de directe opvolger van de al populaire Mobile 5, maar heeft toch ook weer wat veranderingen toegevoegd waardoor het prijskaartje met zo’n 50 euro hoger ligt dan de vorige generatie. Zo heb je een kleine display met informatie, en is de schuif om te zoomen verwisseld met een zoom en focus wieltje. Door de toevoeging/verandering van deze elementen zijn knoppen net wat anders neergezet, maar zijn ze in elk geval allemaal fijn en makkelijk te gebruiken.

Het design van de Osmo Mobile 6 maakt hem bovendien erg makkelijk om mee te nemen. Je kunt het product namelijk zo erg inklappen dat die maar 18,90 bij 8,43 bij 4,39 cm is op de breedste punten. Bovendien weekt het product, maar zo’n 300 gram waardoor die niet te zwaar in de hand ligt of je er te veel mee moet sjouwen. De stick wordt samen met een magneetklem en statiefpoten geleverd. Deze kun je handig bij elkaar opruimen in een meegeleverd zakje. Hierdoor kun je dus makkelijk alles bij elkaar houden zonder dat je dus extra accessoires nodig hebt. In de gimbal zit er ook een ingebouwde verlengstang om het product als selfie stick te gebruiken of een hoger opnamepunt te hebben. Helaas moet je deze wel zelf in en uitklappen.

De Osmo Mobile 6 biedt verschillende opnamemodi waardoor je als gebruiker veel vrijheid hebt om op te nemen hoe je wilt. Van het ronddraaien van de gimbal tot het wijzigen van portret naar landscape. De knoppen werken enorm gemakkelijk en hebben geen leercurve. Je kunt al snel je weg vinden. De enige knop die misschien niet altijd even fijn werkt, is het zoomwiel. Deze kun je gebruiken om de camera natuurlijk te zoomen, maar ook om hem te focussen. Dit wieltje is echter soms net te gevoelig waardoor je te ver zoomed of juist net te ver gaat voor een goede focus.

DJI Mimo-app geeft je meer controle

Eén van de onderdelen die de Osmo zo waardevol maakt, is de Mimo-app. Deze applicatie kun je downloaden in de App Store op iOS of voor Androidgebruikers via de DJI-site. Je zult hiervoor wel moeten toestaan dat apps geïnstalleerd worden van buiten de Play Store. Deze app voegt erg veel toe. Zo kun je ActiveTrack gebruiken om de gimbal automatisch een persoon of voorwerp te laten volgen. Ook kun je de app laten beginnen met filmen door bijvoorbeeld een bepaald gebaar.

Naast dit soort mogelijkheden geeft het je ook tutorials, zijn er presets die je kunt gebruiken en werkt het verder zoals een uitgebreidere fotoapplicatie. Hoewel het jammer was dat de reel presets die de app heeft in horizontale modus zijn, is er genoeg te ontdekken om na weken nog steeds nieuwe mogelijkheden te vinden.