Home Reviews Tech Review Acer Predator Helios 300 PH315-53

[Review] Acer Predator Helios 300 PH315-53

Houd je van een goed scherm, metalen behuizing, geweldige graphics en een snelle laptop? Dan zit je met de Helios 300 PH315-53 zeker goed. Waarom? Dat leg ik je hier haarfijn uit.

Laat ik om te beginnen even de line-up van Acer met laptops uitleggen. Zo heeft het bedrijf namelijk drie game lijnen die elk een ander segment aanspreken. Zo is er de laagste klasse: de Nitro. De middelste klasse: Predator Helios en de topklasse: Predator Triton. Deze laptop zit dus in de middelste klasse van Acer gaming laptops en het grootste verschil met zijn duurdere broer Triton is dat hij wat minder compact is en een iets slechtere batterijduur heeft. Verder is bijna alles net zo goed mogelijk qua specificaties.

Design

Sinds mijn laatste twee laptops heb ik altijd een laptop gehad met een metalen behuizing. Niet alleen voelt dit luxer aan dan een plastic behuizing, het is ook nog eens veel steviger en geleid warmte beter. Ook de Helios 300 is voor het grootste gedeelte van metaal gemaakt wat dus al meteen een pluspunt is. Nog een pluspunt van het design is de totale uitstraling. Waar de meeste gaming laptops nog steeds redelijk massief zijn en duidelijk tonen dat ze voor gaming zijn valt dat met de Helios enorm mee. Af gezien van twee subtiele blauwe strepen, het Predator logo (wat licht geeft) is de laptop netjes afgewerkt en is die al goed compact.

Het scherm is een 240Hz mat IPS scherm waardoor je niet al te veel last moet hebben van reflectie van licht (geloof me je gaat nooit meer terug naar een glanzend scherm). Het is dan niet een UHD scherm, maar in alle eerlijkheid dat hebben de meesten ook nog niet nodig. De Full-HD is meer dan voldoende en voelt als een enorm luxe scherm aan door de 240Hz en de snelle reactietijd.

Hardware

Het toetsenbord was voor mij het meeste wennen. Na lange tijd een groot toetsenbord te hebben gebruikt moest ik wel echt wennen aan de toetsen. Dit is natuurlijk vooral een probleem als je naar een kleinere maat laptop gaat zoals ik, maar ik wilde het wel genoemd hebben. De toetsen werken echter perfect en hoewel het geen mechanisch toetsenbord was merkte ik dat ze goed reageren. Daarnaast is het design zo erg uitgedacht dat knoppen als WASD, de pijltjes en de Predator-knop beter verlicht worden en daardoor meer opvallen.

Het enige nadeel aan het design vind ik de touchpad. Veel te vaak klikte die niet goed en dat kan ook weer vooral aan mij liggen, maar een touchpad zonder losse knoppen werkt naar mijn mening sowieso stukken minder fijn. Een heel groot probleem is het echter niet, want wie speelt nu weer spellen met de touchpad.

Qua aansluitingen heeft de Helios ook bijna alles wat je nodig hebt: een ethernet aansluiting, USB 3.2 poorten, een displaypoort, 3.5mm jack, HDMI en een USB-C aansluiting. Wat wel mist is dus een SD-kaart lezer. Best wel zonde want ik gebruik best vaak een SD kaart.

Dan de batterij. Voor een 15-inch laptop moet ik zeggen dat ik onder de indruk was. Met een aantal verschillende apps open, het scherm vol aan, internet aan en geen powersaving hield die het al een paar uur vol. Je moet natuurlijk geen spellen gaan spelen want dan is die zo leeg. Met bepaalde instellingen kreeg ik de batterij een keer meer dan zes uur mee. Prima te doen dus voor een laptop.

Software

De Predator laptop komt met redelijk weinig bloatware en dat zorgt ervoor dat je gelukkig niet eerst een half uur meuk aan het verwijderen bent voor je echt aan de slag kunt. Naast natuurlijk Windows heeft de laptop één ander fijn programma erop staan. Dit is PredatorSense applicatie. In PredatorSense kun je verschillende dingen personaliseren. Zo zijn de lichtjes in het toetsenbord volledig aan te passen (ja de regenboos is een optie). Wil je het geanimeerd of statisch, één kleur of meerdere de hoge mate van aanpasbaarheid was erg welkom. Verder kon je in deze applicatie nog de CPU overclocken, de fans besturen en zelfs het standaard opstartscherm aanpassen.

Pushen tot de limiet

Om de grafische kracht van de RTX2070 flink te testen heb ik meerdere spellen geprobeerd waaronder een aantal via Xbox Game Pass aangezien ik zelf geen PC spellen bezat die Raytracing ondersteunen. Al deze spellen werkten enorm soepel. Van Overwatch tot Gears 5 geen enkel spel haperde bij mij op de hoge instellingen. Om als voorbeeld met raytracing te gebruiken heb ik Control gespeeld. Dit beprezen spel van Remedy verscheen in 2019 en wanneer ik alles op hoog had staan (inclusief raytracing) haalde die nog bijna consequent 40fps. Wanneer ik raytracing uitzette ging dit richting de 60 met een maximum rond de 90 op minimale grafische instellingen. Dus zelfs met raytracing op een relatief nieuw spel kon deze computer flink meedraaien.

In mijn versie zat al 32GB RAM geheugen (maximum ondersteuning, maar je hebt ook modellen met minder) en zat er één SSD met 1TB geheugen in. Wanneer dit niet genoeg is kun je je laptop flink upgraden want er zit namelijk ruimte voor twee extra SSD’s en één HDD in voor de groot dataverbruiker. Iets wat ik zeker bij langer gebruik wel kan gebruiken.

Conclusie

Jarenlang heb ik vooral gewerkt op een 17-inch laptop dus dat ik op de 15.6 inch Predator moest gaan werken was in eerste instantie wel even slikken, maar uiteindelijk zit ik nu te denken om voortaan ook een 15.6 inch scherm te halen. Want deze laptop heeft alles wat je nodig hebt. Een groot geheugen (en veel mogelijkheden om uit te breiden, veel RAM, een RTX 2070 en een 240Hz IPS Full-HD scherm. Dit is een midrange laptop met specs van een highrange laptop afgezien van de wat kortere batterijduur. Dikke aanrader dus.

Cijfer: 9.0

Vorig artikelWestern Digital brengt Apex Legends-geheugenkaart uit voor Nintendo Switch
Volgend artikelKNMI geeft code rood af voor heel Nederland