Home Reviews Teufel Real Blue TWS

[Review] Teufel Real Blue TWS

Als iemand die lange tijd erg gehecht was aan bedrade oortjes, mede door het gemak van wisselen tussen apparaten ben ik de afgelopen jaren flink gewisseld naar True Wireless Stereo oftewel TWS. Van JBL tot Samsung tot Jabra ik heb al verschillende oortjes geprobeerd of langdurig in gebruik. Aan dit lijstje voeg ik nu Teufel toe. De vraag is dan ook hoe houdt dit merk zich stand in deze competitieve markt? Nou best wel erg goed. In deze review leg ik haarfijn uit waarom.

Het design

De Real Blue TWS behoort tot de best gedesignde oortjes die ik heb gehad. Het doosje is compact in elke dimensie waardoor die makkelijk in een zak past en voelt bovendien ook niet te zwaar aan voor oortjes. De case van de oortjes, welke ook meteen een oplaadfunctie heeft is op te laden met een USB-C kabel wat een goed voorbeeld is van meegaan met de huidige standaarden. Aan de voorkant zitten drie ledlampjes die aangeven hoe vol de accu van de oplaadcase is. Wanneer er oortjes in zitten die worden opgeladen zie je twee ervan blauw knipperen om aan te geven dat die aan het laden is. Hierdoor kun je makkelijk zien of de oortjes vol zijn zonder de case te openen. Wat een extra gemakje is (natuurlijk moet de case wel opgeladen zijn om dit te kunnen).

De oortjes zelf zien er erg goed afgewerkt uit. Op beide kanten staat er een T van het Teufel logo en ze worden geleverd met meerdere plugs zodat ze in praktisch elk oor wel passen. Wel voelen ze redelijk groot aan waardoor ze wat uit je oren steken en je sneller het gevoel hebt dat ze makkelijk uit kunnen vallen. Hoewel dit bij mij nog niet het geval is geweest was ik er wel steeds als de dood voor. Dit heb ik bij veel van de andere oortjes die ik heb gebruikt niet gehad.

Bediening en accuduur

De oortjes gaan op een volle accu tussen de zeven en vijf uur mee. Het verschil hiertussen ligt vooral aan of je noise cancelling aan hebt staan of niet, maar ook welk volume de oortjes. Nu was dit voor mij eigenlijk geen probleem aangezien ik toch nooit langer dan vier uur achter elkaar oortjes in heb (en ik denk de meesten ook niet). Zeker aangezien de case de mogelijkheid geeft om ongeveer twee tot drie keer de oortjes volledig kan opladen. Hierdoor zit de totale accuduur voor een volledig opgeladen set op meer dan 24 uur, iets wat weinig andere oortjes Teufel nadoet.

De bediening heeft wel wat minpunten. Door het gebrek aan een app of extra ondersteuning voelt de aanpassing erg beperkt aan. Je hebt bijvoorbeeld geen opties voor een equalizer. Alle andere elementen zoals het pauzeren, opnemen, ophangen, volume en noise cancelling zit allemaal verwerkt in de bediening van de oortjes. Door op bepaalde manieren erop te tikken kun je de verschillende acties uitvoeren. Hiervoor maakt het dan soms ook uit aan welke kant je tikt waardoor het enigzins wennen is hoe je moet tikken voor wat je wilt bereiken.

Geluidskwaliteit en noise-cancelling

Teufel staat als audiomerk erg goed bekend dus de verwachtingen van de audio zijn dan ook hoog. Zeker bij oortjes waar je niets aan de instellingen van een equalizer kunt aanpassen is het belangrijk dat de fabrikant dit goed afsteld. Gelukkig laat Teufel hun kennis zien en merk je dat de audio een geweldige balans heeft. Alle toonhoogtes zijn goed afgesteld waardoor iedere vorm van geluid goed overkomt en je ervan kunt genieten of het nu voor het bellen is, een serie of muziek, je wordt niet teleurgesteld.

De noise-cancelling die de oortjes aanbieden is niet van het extreme soort. Vooral de zachtere geluiden vallen niet meer op, maar hardere geluiden zullen altijd er doorheen komen. Dit is ook niet echt verrassend voor oortjes vanwege de manier hoe geluidsgolven werken. Voor echt goede onderdrukking van geluiden zul je echt naar een over ear headset moeten gaan kijken. Houd je niet van dat headsets dan zit je met de Real Blue TWS zeker aan de betere versies van ruisonderdrukking.