Home Reviews Game Review LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

[Review] LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Het is ondertussen alweer wat jaren geleden dat de laatste film in de Skywalker Saga, The Rise of Skywalker, verscheen in de bioscopen. Rond die tijd zou oorspronkelijk ook de eerste LEGO Star Wars game in jaren moeten verschijnen. Deze nieuwe collectie zou alle films bevatten, maar helaas werd die flink uitgesteld. Nu is die eindelijk verkrijgbaar en de vraag is daarom of die het waard is of dat het eigenlijk te laat is.

A New Hope

LEGO-games hebben over het algemeen één ding gemeen en dat is de gameplay. Hoewel iedere game zijn unieke verhaallijn had voelde het vaak alsof je exact hetzelfde spel speelde in een andere omgeving. Dit was jarenlang prima, maar in de loop der jaren was het toch wel tijd voor vernieuwing. Dat is precies waar deze LEGO Star Wars om de hoek komt kijken. TT Games heeft in de jaren dat ze er aan gewerkt hebben de volledige LEGO-formule omgegooid om het een compleet nieuwe ervaring te maken. Mocht je vorige LEGO Star Wars-spellen hebben gespeeld, dan is ook deze aan te raden want je weet niet wat je ziet. Mechanics van drie hartjes is weg, personages kunnen meer en zijn unieker in de omgang. Open gebieden om te verkennen en nog meer zorgen ervoor dat dit spel een nieuwe hoop geeft voor LEGO-spellen in de toekomst.

I don’t like sand

Anakin staat bekend om zijn aversie voor zand door zijn verleden op Tatooine. Persoonlijk vind ik het wat minder erg en het verkennen van Tatooine en alle andere bekende locaties uit de films is ook zeker geen straf. Elke locatie heeft zijn eigen sfeer met ondersteunende rendities van bekende Star Wars muziek. Iedere locatie of dat nou Theeds op Naboo is of de Jedi Temple op Corusant is gedetailleerd gemaakt met meerdere gebieden die vrij te verkennen zijn tussen missies door of in free play. Voor free play zul je wel eerst de locaties moeten vrijspelen door de verhaallijn te volgen. Zo zal Exegol niet vrij te spelen zijn voor Episode IX. Wanneer je de locaties verkent zul je genoeg verzamelobjecten vinden. Van Kyber Bricks tot nieuwe personages of schepen. Ook zijn er genoeg Easter Eggs naar gebeurtenissen in de franchise of pop culture. Een andere leuke verbetering is de hoeveelheid LEGO. De ontwikkelaars hebben meer wereldelementen van LEGO gemaakt om het immersiever te maken. Zo zijn schepen van binnen volledig van LEGO gemaakt.

Ook in de levels is er geprobeerd het meer open te maken. De levels zijn nog steeds erg lineair, maar het spel geeft je vaak wat keus in hoe je een level aanpakt door twee keuzes te geven. Een goed voorbeeld is in Episode IV waar je kunt kiezen om te vechten of om een luchtsluis te openen om Stormtroopers weg te krijgen. Zo kun je de ene keer kiezen voor de ene optie en de andere keer voor de ander. Het zorgt voor een hogere herspeelbaarheid.

A fine addition to my collection

Zoals ik al zei is er veel te verzamelen in The Skywalker Saga. Zo zijn er meer dan 1100 Kyber Bricks, verschillende data cards, hebben levels natuurlijk weer de minikits, zijn er meer dan 300 personages en zijn er verschillende schepen vrij te spelen. Gedeeltelijk speel je dit vrij door gewoon het verhaal te volgen. Zo speel je personages waarmee je speelt in levels automatisch vrij, en verzamel je een gedeelte van de Kyber Bricks door Studs (geld) te verzamelen en missies te voltooien in levels. Ook zijn deze op verschillende planeten verstopt of te krijgen via verschillende missies. Deze bricks zijn er dus in overvloed, maar je hebt ze ook nodig om skills te kopen in de skill tree. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat Studs van verder af worden aangetrokken, dat je sneller loopt of meer schade toebrengt

Data Cards vervangen de rode stenen en laten je verschillende modifiers vrijspelen zoals Stud multipliers, een Galaxy Rave, stokbroden als lightsabers en nog veel meer. Wat voor bijzondere komische combinaties kan zorgen, maar ook gewoon weer voor een diversere gameplay zorgt. Minikits spelen miniatuur versies van schepen vrij die je kunt gebruiken om de ruimte te verkennen. En wat je met personages en schepen kunt, spreekt voor zich. Het vrijspelen van schepen voelt in elk geval een stuk nuttiger nu ook in de ruimte verschillende missies hebt die je kunt voltooien en ook regelmatig kleine dog fights kunt hebben.

Hello there

TT games heeft voor het eerst gekozen om geen gemompel in de spellen te gebruiken. Vroeger waren de LEGO-personages alleen maar aan het mompelen, nu is het spel echter volledig ingesproken. Sommige personages door compleet nieuwen, sommigen door de originele acteurs en anderen weer door voice actors uit de clone wars-serie. Zoals het geval met Anakin en Obi-Wan. Via data cards kun je ook het gemompel weer aanzetten, maar de voice acting geeft de personages wel meer persoonlijkheid. Dit samen met de unieke vaardigheden die elk type personage heeft maakt het spel enorm divers. Zo kun je met Jedi mind tricks gebruiken en lightsabers gooien, kun je met protocol droids iedereen verstaan en kunnen heroes weer bepaalde machines gebruiken. Het was altijd wel dat iedereen unieke krachten had, maar het voelde erg standaard. Nu kun je veel mer doen. Een ander aspect waarin dat goed te merken is, is de combat. Zo kun je nu vrij richten met je wapen en kun je verschillende combo’s uitvoeren.

These are not the bugs you are looking for

LEGO-spellen staan ook best bekend om hun bugs en om eerlijk te zijn was ik verrast door het lage aantal bugs die ik tegen ben gekomen in mijn playthrough. Af en toe had ik dat een scéne niet laadde, maar na een snelle reset was alles weer goed. Alle collectibles die ik in de tussentijd had verzameld waren netjes opgeslagen dus ik hoefde ook niet terug alles opnieuw te verzamelen.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.0
Vorig artikelWIN! House of Gucci DVD
Volgend artikelBild: Roger Schmidt naar FC Benfica