Home Muziek Blanks, Meskerem Mees onder winnaars Music Moves Europe Awards 2022

Blanks, Meskerem Mees onder winnaars Music Moves Europe Awards 2022

© Ben Houdijk

Meskerem Mees (Belgie) wint de prestigieuze Grand Jury Prize en Ladaniva (Armenie) wint de Public Choice Award. Blanks (Nederland), Denise Chaila (Ierland), ДEVA (Hongarije), Mezerg (Frankrijk) en Alina Pash (Oekraine) winnen een Music Moves Europe Award. 

Deze jaarlijkse prijs voor nieuwe en populaire muziek wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en eert opkomende artiesten die de Europese sound van vandaag en morgen vertegenwoordigen. Eerdere winnaars van de Music Moves Europe Awards zijn onder andere Rosalía, Meduza, Bishop Briggs, Aya Nakamura, girl in red en Pale Waves en Alyona Alyona.

De winnaars van de Music Moves Europe Awards zijn geselecteerd door een jury bestaand uit Gemma Bradley (BBC Radio 1), Cindy Castillo (Mad Cool Festival), Kevin Cole (KEXP), Bryan Johnson (Spotify) en Alyona Alyona (Public Choice winnaar 2021). 

De jury over de genomineerden: “It was amazing to discover so many talented European artists. It made our task very rewarding but also challenging. Although all nominees surprised us with the excellent musical diversity and artistry.” Het was fantastisch om zoveel getalenteerde Europese artiesten te ontdekken. Dit maakte onze taak uitdagend, maar ook waardevol. Alle artiesten verrasten ons met hun muzikale diversiteit en vaardigheid.” 

Over Meskerem Mees:
“We waren unaniem in onze keuze voor de Grand Jury Prize 2022. Authentiek, geheimzinnig en tijdloos met een prachtige stem. Meskerem Mees valt op, met haar soulvolle liedjes en perfecte performance. Zij heeft het gewoon.”
Over Alina Pash: “Echt een spannende en unieke artiest. Je ziet meteen waar ze voor staat.” 
Over Blanks: “Super catchy en erg knap gedaan, met een echo van de synthpop uit de jaren ‘80. Niet alleen technisch bijzonder, maar ook een getalenteerde songwriter.” 
Over Denise Chaila: “Slimme teksten, oprechte passie en power als ze optreedt. Eén van de meest spannende artiesten van dit jaar.” 
Over Дeva: “We hielden van de sfeer en het gevoel dat ze brengt in haar tracks. Ze heeft echt een ongrijpbare, prachtige stem.”
Over Mezerg: “Onnavolgbaar! Goeie show, goeie muziek. Gewoon echt heel goed.”

Prijzenpakket
De vijf winnaars van de Music Moves Europe Awards ontvangen ieder €10.000. De winnaar van de Grand Jury Award wint ook €10.000, plus een ‘green touring voucher’ ter waarde van €5.000. 

Alle vijftien genomineerden krijgen daarnaast een ‘business education day’ aangeboden, waar ze de kneepjes van het vak en de ins en outs van de muziekindustrie leren. Deze dag wordt georganiseerd door ESNS en haar partners; de live sector (Liveurope, Yourope en Live DMA), de recording industrie (IMPALA en Digital Music Europe), het International Music Managers Forum (IMMF), en The European Music Exporters Exchange (EMEE).

Meer informatie
De Music Moves Europe Awards is een prijs van de Europese Unie voor pop- en hedendaagse muziek. Het doel van de prijs is opkomende Europese artiesten te steunen in de ontwikkeling van hun internationale carrières.

De prijs volgt de European Border Breakers Awards (EBBA) en de Music Moves Europe Talent Award (MMETA) op, sinds 2004 mede mogelijk gemaakt en uitgegeven door de Europese Unie. De prijs heeft een onnavolgbaar succesvolle geschiedenis, met eerderede winnaars als Stromae, Adele, Mumford & Sons, Dua Lipa, Rosalía, Meduza, Lous and the Yakuza, Inhaler, en de winnaar van vorig jaar: Alyona Alyona. 

Bron: ESNS Foto © Ben Houdijk

Vorig artikelTrailer LEGO Star Wars: The Skywalker Saga gelanceerd
Volgend artikel[video] EA Sports kondigt FIFA 22 Team of the Year aan
Ik ben de eigenaar van Planetzone