Home Nieuws TV Nieuws VPRO Tegenlicht doet digitale detox met techfilosoof Hans Schnitzler

VPRO Tegenlicht doet digitale detox met techfilosoof Hans Schnitzler

©VPRO Tegenlicht

Nu zelfs de grootste techno-optimisten moeten toegeven dat de macht van Silicon Valley enorme maatschappelijke risico’s met zich meedraagt is het tijd voor een volgende stap: de macht van big tech inperken. Maar hoe? Hoe zorgen we dat werk, leven en bestuur niet volledig opgaan in het surveillance kapitalisme waarin slechts enkele tech tycoons straks meer te zeggen hebben over ons dan onze eigen democratische instituties?

Filosoof Hans Schnitzler is een tech-criticus van het eerste uur: al kritisch op big tech toen iedereen nog geloofde in de heilzame wonderen van Google en Facebook. In deze Tegenlicht-special analyseert Schnitzler welke gevolgen het digitale denken heeft op onze kijk op de wereld. De belofte van maakbaarheid door data is voor bestuurders, managers en politici onweerstaanbaar. Smart-cities waarin bewoners permanent worden gemonitord zijn het gevolg. Zoals ook de smartphone ons dag en nacht observeert via sociale media en stappentellers.

Nu de digitale diensten uit Silicon Valley onze maatschappij compleet hebben geïnfiltreerd is het de hoogste tijd om antwoord te krijgen op de volgende vragen: welke ideologie zit er in onze digitale technologie? Grijpt de digitale controledrift niet veel te veel in op de autonomie van ons werk en denken? Wat zijn kansrijke initiatieven om het digitale domein uit de grip van de big tech monopolisten te krijgen? Hans Schnitzler vertelt dit aan de hand van iconische fragmenten uit twintig jaar Tegenlicht die de opmars van big tech altijd nauwlettend in de gaten heeft gehouden. Digitaal onderzoeker voor VPRO Tegenlicht, Roland Duong, doet het interview. Tijd voor een digitale detox.

Digitale Detox is op zaterdag 22 januari al online te zien via

www.vpro.nl/tegenlicht

Bron en foto: ©VPRO Tegenlicht

Vorig artikelZet de wijn maar klaar, de Meilandjes zijn terug!
Volgend artikelVolle Zalen special jarige Joop van den Ende bij AVROTROS