Home Nieuws TV Nieuws Jongeren met wapens in nieuw EO-programma ‘Drop it’

[video] Jongeren met wapens in nieuw EO-programma ‘Drop it’

Drop It © EO

“Ik word liever gepakt door de politie met een wapen dan dat ik op straat gepakt word zonder.”

Deze week, tijdens de landelijke wapeninzamelactie, kunnen jongeren anoniem en straffeloos hun steek- en vuurwapens inleveren bij elk politiebureau in Nederland. EO-presentatoren Dwight van van de Vijver en Rachel Rosier duiken deze week in de wereld van steekmessen, Glock pistolen en tasers. Rachel heeft confronterende ontmoetingen met jongeren die wapens op zak dragen. Maar ook spreekt ze slachtoffers en nabestaanden die vertellen over de impact van wapenbezit en -gebruik in hun leven.

“Het is belangrijk dat we dit programma maken omdat de lijn tussen jezelf veilig voelen en je onsterfelijk voelen door een wapen dun is. En er vallen doden, daders en slachtoffers zijn steeds jonger. Daarom is het belangrijk dat we oog hebben voor deze jongeren en onderzoeken hoe we meer slachtoffers kunnen voorkomen,” aldus Dwight. De EO-presentator, die jarenlang zelf in het blauw liep, gaat bij politie Den Haag op zoek naar antwoorden. Waarom dragen steeds meer jongeren een wapen? Hoe groot is deze wapenwedloop onder jongeren en wat is de oplossing?

Panel van experts

‘Drop it’ gaat vanaf 29 oktober online door op npo3.nl. Om te onderzoeken hoe en of verandering mogelijk is komt er een panel van ervaringsdeskundigen samen, waaronder influencer en oud-politieagente Nochtli Peralta Alvarez en gangster rapper Mario Cash. Onder leiding van Rachel worden pittige stellingen behandeld zoals “Als je een wapen draagt, ben je een potentiële moordenaar” en “Zonder wapen ben je een nobody”.

Van destructiviteit naar creativiteit

Na de inleveractie van de politie gaat Haagse kunstenaar David Bade aan de slag met de versnipperde wapens. Aan hem de opdracht om van de stukken metaal en kunststof een kunstwerk te maken dat het gesprek aanwakkert over veiligheid op staat en op school. In de lineaire slotaflevering van ‘Drop it’ in december wordt het kunstwerk onthuld. Eindredacteur Arie Rijneveld: “We vinden het belangrijk om een hoopvol tegengeluid te geven in een samenleving die steeds gewelddadiger wordt. We maken het programma omdat er iets moois kan ontstaan als destructiviteit omgewisseld wordt voor creativiteit.”

‘Drop it’, vrijdag 15 oktober om 20:20 uur bij de EO op NPO 3

Bron en foto © EO