Home Nieuws Jongeren Drugslab toont aan: zorgwekkend veel gebruik van Ritalin onder studenten

Drugslab toont aan: zorgwekkend veel gebruik van Ritalin onder studenten

Hoe ga je om met tentamenstress en hoe kom je de dag door als je nog tot middenin de nacht schoolopdrachten moet maken? Presentator Bastiaan Rosman gaat voor het programma Drugslab, onderdeel van Spuiten en Slikken, undercover in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Hij zoekt hier uit hoe studenten stressvolle periodes doorkomen en ontdekt dat Ritalin een veelvoorkomend hulpmiddel is. Door het simpelweg te vragen aan studerende jongeren, verzamelt hij binnen de kortste keren een handjevol van het op het eerste gezicht onschuldige pilletje. Veel van hen heeft het gewoon op zak, terwijl het middel eigenlijk alleen op doktersrecept te verkrijgen is én op de Opiumlijst staat. Bovendien blijken veel studenten eigenlijk geen idee van de werking of bijwerkingen van het middel te hebben. De aflevering is vandaag om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Drugslab.

Over Ritalin

1 op de 4 Nederlandse studenten slikt ADHD-medicijnen, zonder ADHD te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Studenten slikken methylfenidaat – de werkzame stof in o.a. Ritalin – als stimulans tijdens het studeren en om leerprestaties te verbeteren. Het is namelijk een aan amfetamine (speed) verwant medicijn. Het gaat de vermoeidheid tegen, waardoor je dus tot in de vroege uurtjes kan blokken voor je tentamen. Het gebruik van Ritalin is echter niet zonder gevaar. Bekende bijwerkingen, die sneller voorkomen bij mensen die het niet voor ADHD slikken, zijn een verhoogde hartslag, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, nervositeit, onrust en angst. Maar het slikken van het pilletje kan ook heftiger uitpakken. Er zijn meldingen van psychoses, hart- en vaataandoeningen, depressies en zelfs zelfmoordneigingen. Genoeg redenen om vraagtekens te zetten bij hoe gemakkelijk studenten aan het middel kunnen komen, zonder goed te weten wat hier de effecten van zijn.

Drugslab Drugslab is een educatief programma, dat onderdeel uitmaakt van het platform Spuiten en Slikken. Presentatoren Bastiaan Rosman, Nellie Benner en Dzifa Kusenuh onderzoeken hiervoor iedere week verschillende soorten drugs. Ze testen deze drugs en laten zien hoe ze op een veilige manier en met de juiste dosering gebruikt kunnen worden.