Home Nieuws TV Nieuws Tom Egbers op zoek naar mooie verhalen in het land van whisky,...

Tom Egbers op zoek naar mooie verhalen in het land van whisky, kilts en doedelzakken

Na het succes van ‘Toms Engeland’ (2018) en ‘Toms Ierland’ (2019) gaat journalist en presentator Tom Egbers opnieuw op reis, deze keer door Schotland. Dat ruige land waar woeste mannen in kilt al doedelzak spelend en whiskydrinkend de Engelse vijand bevechten. Of zo gaat het oude verhaal tenminste.

Tom doorkruist in deze nieuwe zesdelige serie met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt in ‘Toms Schotland’ naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.

Zo ontdekt hij dat brexit ook in Schotland voor veel onrust zorgt en dat de historische roep om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië weer is aangezwollen. De tegenstellingen zijn versterkt, de messen worden geslepen. Maar zal een onafhankelijk Schotland in de nabije toekomst werkelijkheid worden of blijft het bij mooie dromen? En hoe gespannen is de relatie tussen hen die resoluut willen breken met de Engelsen en die Schotten die juist dolgraag de Britse identiteit willen behouden?

In de eerste aflevering rijdt Tom in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.  

De overige afleveringen van ‘Toms Schotland’ besteden aandacht aan armoede, het Schotse sporthart, de Schotse identiteit, Schotlands’ klimaatstrijd en de blik op de toekomst. Toms Schotland wordt geproduceerd door Blazhoffski.
Regie: Finbarr Wilbrink

© NTR

Aflevering 1 – De Schotse roep om onafhankelijkheid

Tom Egbers rijdt in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.  


Aflevering 2 – The sick man of Europe: Schotlands Armoede

“De gevangenis is beter dan Dundee”, verzucht een van de (ex-)verslaafden in het opvanghuis in die stad. Het harde leven staat op zijn gezicht en in de ogen van hem en de andere bezoekers van de opvang geschreven, als ze Tom Egbers hun schrijnende verhalen vertellen. The Sick Man of Europe, wordt Schotland ook wel genoemd en de Schotten hebben zware jaren achter de rug. Maar Tom merkt in zijn reis door het land ook dat de Schotten het daarom vanzelfsprekend vinden voor elkaar te zorgen en dat de gemeenschapszin groot is.


Aflevering 3 – Een hart vol sportliefde

Niets zo zoet voor de Schotten als een overwinning op de Engelsen. En nu de Schotse onafhankelijkheid steeds dichterbij lijkt, komen zelfs gezworen voetbalvijanden samen om het de Engelse tegenstander moeilijk te maken. Tom Egbers rijdt in zijn oldtimer de golfvelden langs, die in Schotland niet alleen de elite toebehoren, maar juist ook aan het volk. In een uitzinnig voetbalstadion ziet hij tweedeklasser Raith Rovers gelijkspelen en ook wat clubliefde echt betekent. Gemeenschapszin, trots, vechtlust en liefde vullen het Schotse sporthart – en misschien ook wel de Schotse ziel, denkt Tom.    


Aflevering 4 – De Hooglanden en de Schotse identiteit

Het monster van Loch Ness is al heel lang spoorloos, maar nog steeds drommen de toeristen samen in de hoop een glimp van hem op te vangen. Ook Tom Egbers geniet van de prachtige natuur in de Hooglanden en zoekt naar de ware Schotse identiteit gedrenkt in whisky, kilt en doedelzak. Maar achter de schitterende façade wringt het. Huizen worden opgekocht door rijken uit Londen of Dubai en de lokale bevolking heeft het nakijken. En door brexit hebben de hotels veel te weinig personeel. Hoe kan een Gaelic rapper redding bieden?

Bron en foto © NTR

Vorig artikelChris de Stoop, Aleid Truijens en Gerda Blees in Brommer op zee
Volgend artikelTwee zomers, de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten bij VRT op Eén
Ik ben de eigenaar van Planetzone