Verreweg het grootste deel van de privévermogens bestaat uit geld waar niet voor gewerkt is, geld dat verkregen is door middel van erfenissen of schenkingen. Sander Schimmelpenninck vraagt zich in de eerste aflevering van Sander en de kloof af hoe eerlijk ‘gelijke kansen’ zijn, wanneer een deel van de mensen een voorsprong krijgt van hun ouders. En hij onderzoekt zijn eigen positie, want hoe belangrijk is de plek waar je wieg staat?
Over Sander en de kloof:
Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? In de zesdelige serie Sander en de kloof heeft Sander Schimmelpenninck een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland aan de kaak stellen. Als telg uit een welvarende familie weet hij als geen ander hoeveel mogelijkheden de rijken hebben en vraagt hij zich af of deze economisch welgestelden niet veel meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor het algemeen belang. Wat moet er gebeuren om de kloof te dichten?
Over Sander Schimmelpenninck: Journalist, opiniemaker en presentator Sander Schimmelpenninck was van 2016 tot 2020 hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Sinds 2019 is hij columnist van De Volkskrant. Voor de VPRO maakte hij eerder samen met journalist Thomas Erdbrink een special over de Zweedse aanpak rondom het coronavirus: Zweden doen het anders. Schimmelpenninck is mede-eigenaar van mediabedrijf Tonny Media, waarmee hij tal van podcasts produceert.
Aflevering 1: De plek van je wieg, donderdag 20 januari, 21.00 uur, VPRO, NPO 3