Home Nieuws TV Nieuws Onderwerpen AvroTros programma’s week 3

Onderwerpen AvroTros programma’s week 3

© AVROTROS

Welke AVROTROS-programma’s mag je écht niet missen? En welke fragmenten zijn zeker het bekijken waard? Om goed op de hoogte te blijven geven we je een kleine compilatie van onderstaande programma’s.

Maandag 17 januari

START | Radar | 20.35 uur op NPO 1
Philips heeft mogelijk veiligheidsproblemen met hun slaapapneu apparaat de Dreamstation1. De patiënten zitten met de handen in het haar. Ze hebben te maken met een potentieel gevaarlijk apparaat en als ze een nieuw apparaat willen, wordt dat niet vergoed door de zorgverzekeraar. Waarom niet, en welke stappen neemt Philips om het probleem op te lossen? Philips reageert maandag in de studio. Verder in het programma aandacht voor de invloed van energiemaatschappijen op jouw energierekening en gedupeerden met nóg grotere schulden na het in zee gaan met een budgetbeheerder.

START | Het mooiste meisje van de klas | 21.30 uur op NPO 1
Xandra van Rooijen is niet alleen het mooiste meisje van de klas, maar ook een verschijning op de catwalks in Parijs die ze bestormt naast onder anderen Naomi Campbell en Carla Bruni. Ze staat op de covers van Vogue, Marie-Claire en de Lei en reist de hele wereld over. De carrière van Xandra gaat door het dak, tot er iets gebeurt wat het kantelpunt in haar leven blijkt te zijn. Na het overlijden van haar vader op jonge leeftijd, verliest Xandra ook haar grote liefde. Parijs is jarenlang Xandra’s thuis, maar hoe ga je om met dit soort verdriet in de stad van de liefde? 

Dinsdag 18 januari

DNA Onbekend | 20.35 uur op NPO 1
In deze derde aflevering van DNA Onbekend ontmoet Dionne Stax onder meer de 44-jarige Gozina. Ze is een nakomertje in een gezin met zeven broers en zussen. Opvallend aan het gezin is dat drie van de broers en zussen donkerder zijn dan de rest. Moeder Anna geeft dan ook toe dat deze drie niet van vader Andries zijn, maar van de Marokkaanse arbeidsmigranten die een tijd lang een kamer bij ze huurden. Gozina vraagt dan hoe het met haar zit, maar haar moeder zegt dat Gozina wel van vader Andries is. Gozina twijfelt hieraan. En nu haar beide ouders overleden zijn, wil ze graag duidelijkheid. Was Andries wel echt haar vader of niet?

Woensdag 19 januari

Tussen Kunst en Kitsch | 20.25 uur op NPO 1
Expert Marcel Brouwer taxeert twee glas-in-lood ramen. Hij vertelt dat Jan Schouten de eigenaar was van glasatelier Prinsenhof in Delft. Jan Schouten deed veel restauratiewerk, onder andere van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, maar hij was zelf geen ontwerper. Daarvoor gaf hij anderen opdracht. De randen zijn waarschijnlijk door arbeiders gemaakt en de middenstukken door kunstenaars. Dat zou bijvoorbeeld Herman Veldhuis kunnen zijn, of Dirk Boode. Het zijn unica, met de hand geschilderd. De vissen doen denken aan het Japonisme, de invloed vanuit Japan. Het zijn prachtige Art Deco panelen. 

Close Up: Dani Karavan – High maintenance | 23.05 uur op NPO 2
Het oeuvre van de Israëlische architect Dani Karavan (1930-2021) bestaat voor een belangrijk deel uit monumenten voor de slachtoffers van de Shoah. Regisseur Barak Heymann volgde de gedreven, kritische kunstenaar in de laatste jaren van zijn leven bij een tour langs zijn werken in Duitsland, Frankrijk en Israël. De monumenten zijn groots van opzet en vragen veel onderhoud, iets wat ook op lijkt te gaan voor Dani Karavan zelf. 

Vrijdag 21 januari

Flikken Maastricht | 20.35 uur op NPO 1
Een jonge vrouw wordt dood gevonden in een verlaten boekhandel. Al snel blijkt ze een slachtoffer te zijn van vrouwenhandel. Maar als er later op dezelfde plek ook een kind wordt aangetroffen gaan alle alarmbellen af. Romeo en Marion hebben te maken met een verwarde man die zijn medicijnen niet inneemt.

© Mark de BlokCRIMEDOCS: Love & Hate | 21.05 uur op NPO 3
True crime documentaireserie. Als in Jackson in Mississippi een zwarte man wordt vermoord, brengt een FBI-onderzoek een reeks aanvallen door plaatselijke, witte jongeren aan het licht. Maar wat is de ware rol van een 18-jarig meisje? Toen James Anderson op straat werd overreden door een bende witte jongeren, werd dat als een hedendaagse lynchpartij gezien, een teken dat de oude rassenhaat in de zuidelijke staten van de VS nog even hevig was als vroeger. Dit is het verhaal van één van de witte tieners, Sarah Graves, destijds 18, die in de pick-up truck zat waarmee Anderson werd overreden.

Zaterdag 22 januari

Make-up Cup
| 19.20 uur op NPO Zapp
Deze week test Nikkie de kandidaten op hun kennis van lip-make-up. Dat levert bij de één een beter resultaat op dan bij de ander. In de studio presenteren de kandidaten zichzelf door aan de hand van hun look te laten zien wie ze echt zijn. Nikkie wordt deze week bijgestaan door gastjurylid Romy Monteiro.

Gort over de grens | 20.35 uur op NPO 2
In een mysterieus land vol grotten en kastelen vindt Ilja Gort een drankje dat hem eeuwig jong houdt en drinkt hij de dikste wijn ter wereld. In een oude watermolen scoort hij walnoten voor Eekie de kasteeleekhoorn en hij gaat truffels zoeken met een varken van 200 kilo. In een miljoenen jaren oude grot leert hij eindelijk de vrouwen begrijpen.

Nu te Zien! | 21.15 uur op NPO 2
Alles draait om beweging en evenwicht bij de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. In de jaren veertig stond hij met zijn mobiles en stabiles aan de wieg van de kinetische kunst. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt Calder Now in Kunsthal Rotterdam waar Calders werk in verband wordt gebracht met hedendaagse kunst. 

SPLNTR! | 22.10 uur op NPO 3
Splinter Chabot ontvangt in zijn talkshow weer elke week jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur en media. Met open vizier gaat Splinter op zoek naar bijzondere verhalen en kleurrijke anekdotes. Én in een nieuwe rubriek gaan zijn gasten met de billen bloot. Te gast zijn Loiza Lamers, Frans Dam en Goldband.

Zondag 23 januari

AAP | 09.00 uur op NPO Zapp
Jeugd dramaserie. Lena vertelt op school over de hereniging met haar familielid Benedict, die een aap is. Klasgenoot Summer begint Lena onmiddellijk te pesten. Juf Carola vertrouwt het niet en wil erg graag een ontmoeting met Benedict. Benedict doet ondertussen alleen boodschappen in de supermarkt, waar eigenaar Verbeek hem tevergeefs bananen probeert aan te smeren. Dit zorgt uiteindelijk voor een pijnlijke ontmoeting met Nora Kleverlaan.

START | Dance Camp | 14.25 uur op NPO Zapp
Jeugd dramaserie. Kyra moet leren dansen zodat ze naar ‘Dance Camp’ kan, het zomerkamp waar ook Tom elk jaar naartoe gaat. Om toegelaten te worden, krijgt Kyra hulp van de stoere hiphop danser Noah. Leert Kyra goed genoeg dansen om daarmee het hart van Tom te veroveren? 

Tijl en de Negende van Beethoven | 19.30 uur op NPO 2
In de zesdelige serie Tijl en de Negende van Beethoven gaat Tijl Beckand op zoek naar de verhalen achter de voor hem allergrootste componist aller tijden: Ludwig van Beethoven. In deze laatste aflevering werkt Tijl toe naar het grote concert en duikt hij nog dieper in de Negende symfonie. Welke rol speelt het muziekstuk in Japan en waarom was het te horen na de val van de Berlijnse muur? 

Tijl en de Negende van Beethoven Concert | 22.40 uur op NPO 2
2020 was het Beethovenjaar, maar zijn 250ste verjaardag kon helaas niet groots gevierd worden. Tijl Beckand moest zijn levenslange droom daarom nog een jaar uitstellen. Maar nu gaat hij de Negende symfonie van Beethoven toch echt dirigeren. Ruim tweeënhalf jaar lang oefende Tijl onder leiding van dirigent Jules van Hessen, dit zonder een noot bladmuziek te kunnen lezen. Samen met het Residentie Orkest, Toonkunstkoor Amsterdam en solisten Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Linard Vrielink en Frans Fiselier gaat Tijl de uitdaging aan. Gaat het hem lukken om in een zaal vol publiek ruim vijf kwartier het orkest te leiden bij zijn favoriete muziekstuk?

Bron: AVROTROS Foto ©

Vorig artikelPREVIEW: Wegenwachter Anthony bevrijdt bestelwagens uit modderpoel in ‘Pech Onderweg’
Volgend artikelOppas Belg opgepakt in Utrecht, Dean (4) dood gevonden
Ik ben de eigenaar van Planetzone