Home Nieuws TV Nieuws Nieuwe serie Bevrijdingsjournaals: Nederland bevrijd!

Nieuwe serie Bevrijdingsjournaals: Nederland bevrijd!

De vierde reeks Bevrijdingsjournaals staat in het teken van het naderende einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Vanuit het oosten banen de Russen zich een weg naar Berlijn, vanuit het westen naderen de Amerikanen.

In Nederland zijn de geallieerden inmiddels de Rijn overgestoken en loopt de frontlinie ruwweg door het midden van Nederland, van zuid naar noord. Dat heeft als consequentie dat mensen in het westen niet meer op hongertocht naar het oosten en noorden kunnen. Daardoor is kort voor de bevrijding de hongersnood in het westen van het land op z’n ergst; erger nog dan in de wintermaand januari.

De nieuwe serie focust verder op een hardnekkige misverstand over de capitulatie: veel Nederlanders denken dat de Duitse bezetter zich op 5 mei overgaf in hotel De Wereld in Wageningen. Maar dat ligt toch echt anders.

Verder is er aandacht voor de vraag hoe kwam het dat vlak na de capitulatie toch nog ruim 200 mensen door geweld om het leven kwamen. En voor de toenemende ongerustheid bij de westerse geallieerden over de gevolgen van de enorme Russische terreinwinst in het Oost-Europa.

Bijna twee weken lang volgt Herman van der Zandt deze en andere gebeurtenissen van 75 jaar geleden, op televisie gebracht met de technieken en kennis van nu. Hij wordt terzijde gestaan door militair historicus Christ Klep voor de analyse van de militaire bewegingen.

NOS Bevrijdingsjournaal Bevrijding Nederland

sinds Maandag 27 april t/m zaterdag 9 mei

20.25-20.34 uur, NPO 1 (aansluitend op NOS Journaal van 20.00 uur)

Deze serie bevrijdingsjournaals is de vierde in een reeks die wordt uitgezonden rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar nadat ze plaatsvonden. In de eerste, in juni vorig jaar, stond D-Day centraal. In september ging het over de operatie Market Garden. In januari waren de hoofdonderwerpen de Hongerwinter en de bevrijding van Auschwitz. Er volgt nog één serie bevrijdingsjournaals: over de capitulatie van Japan, in augustus.

Bron © NOS / Onno Duyvené de Wit