Home TV Nieuws TV BE National Geographic: Saving Notre Dame

National Geographic: Saving Notre Dame

In April 2019, the world's most famous cathedral caught fire. Notre-Dame de Paris was ablaze and with the world watching, firefighters fought the inferno for hours. Exclusive footage and interviews tell the story of their courage, as they risk all to save a global icon. (Galaxie Presse/BSPP)

De Notre Dame trekt elk jaar wereldwijd miljoenen bezoekers aan die de geschiedenis van Parijs willen ontdekken en bewonderen. Op 15 april 2019 waren diezelfde miljoenen mensen getuige van de catastrofe die er bijna voor zorgde dat de kathedraal compleet verwoest werd door een gigantische vlammenzee, waarbij de torenspits van de kathedraal op de grond viel. De camera’s van National Geographic kregen exclusieve toegang tot de kathedraal, slechts enkele dagen na de brand. Tijdens de heropbouw werkten ze meer dan tien maanden lang samen met de onbevreesde arbeiders en legden zo de gevaarlijkste reddings- en ingenieurswerkzaamheden vast.

“Saving Notre Dame” documenteert de nasleep van de verwoestende brand en de ongekende reddingsoperatie die moest voorkomen dat de onstabiele kathedraal zou instorten. De special brengt de kijkers niet alleen in het hart van de actie om het reconstructieproces te begrijpen, maar brengt ook hulde aan de solidariteit en know-how van het toegewijde team van vakmensen. 

National Geographic publiceerde ook recent het artikel “Coronacrisis leidt tot uitstel restauratie Notre-Dame. Lessen uit WOII kunnen uitkomst bieden.”, geschreven door Nat Geo archeologie-expert Kristin Romney. Het artikel (lees hier) vertelt hoe lessen die geleerd zijn uit eerdere historische rampen zoals de Tweede Wereldoorlog kunnen helpen bij het in kaart brengen van een concrete aanpak in de reconstructie van de Notre Dame. Romney onthult ook hoe de coronaviruspandemie cruciaal werk heeft stilgelegd, waaronder het stabiliseren van het dak dat ernstig gevaar loopt om in te storten.

“Saving Notre Dame” is geproduceerd door Gedeon Programmes voor National Geographic, met Jeanine Butler als uitvoerend producent. ABC Documentaries heeft beeldmateriaal voorzien en interviews vastgelegd met onder andere de experten Daniel Libeskind (Masterplan Architect van het World Trade Center), Candida Moss (Professor theologie aan de Britse Universiteit van Birmingham) en Lindsay Cook (Professor kunst en architectuur, Vassar College) die interessante inzichten bieden op onderwerpen zoals geschiedenis, religie en architectuur.  

Ontdek “Saving Notre Dame” op maandag 20 april om 22u00
op National Geographic

Bron ©Disney, All rights reserved.