Home Nieuws TV Nieuws Man met missie in Zuid-Soedan. 2Doc: Rules of War

Man met missie in Zuid-Soedan. 2Doc: Rules of War

©VPRO

Namens het Rode Kruis doorkruist een Nederlander de binnenlanden van het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan. Zijn missie: de strijdende soldaten wijzen op ’the rules of war‘ om hiermee soldaten en burgers beter te beschermen tegen de wreedheden die in een oorlog nooit ver weg zijn. Maar hoe verhoudt de theorie van oorlogsrecht zich tot de weerbarstige realiteit?

Zuid-Soedan wordt al eeuwen geteisterd door oorlog en koloniale onderdrukking. Soldaten, geweren en gevechten zijn er versmolten met het dagelijks bestaan. De Nederlandse Albert reist als gedelegeerde van het Rode Kruis met een speedboot door de binnenlanden van het gehavende land om soldaten bewust te maken van de internationale oorlogsregels zoals opgetekend in de Conventie van Genève.

Gewapend met humor, overtuiging en miniatuurpoppetjes zet Albert zijn verhaal kracht bij, terwijl hij de soldaten onder een boom toespreekt. Hij probeert ze via talloze voorbeelden en dilemma’s te ondervragen en bewust te maken van ’the rules of war’. Het is geen gemakkelijke missie. Ondanks een wederzijds respect, liggen culturele verschillen en onbegrip continu op de loer. Wat is het resultaat van de ontmoeting tussen deze twee werelden, waarin de houdbaarheid van regels in de kilte van de oorlogspraktijk centraal staat?

2DOC: Rules of war, donderdag 10 maart, 22.25 uur, VPRO, NPO 2

Bron en foto: ©VPRO

Vorig artikelJeroen Holtrop terug als verslaggever PowNews
Volgend artikelEmotionele Bart De Wever in Stukken van Mensen: “Toen ik het stuk vanmorgen uit de kluis in de bank ging halen, brak mijn hart een beetje.”