Presentatoren Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. In de aankomende twee afleveringen spreken zij onder anderen Kees van Kooten en Tom Lanoye.
Aflevering 8
Brommer op zee, zondag 27 maart, 19.25 uur, VPRO, NPO 2
Kees van Kooten (1941) schuift aan bij Brommer op zee voor een lang gesprek. Van Kooten is schrijver van veelgelezen boeken als ‘Zwemmen met droog haar’ en vooral bekend door zijn televisiewerk met Wim de Bie. In 1970, toen het duo nog nauwelijks bekend was, verscheen van Van Kooten en De Bie het boek ‘Lachen is gezond’. Van een verkoopsucces was destijds geen sprake. Nu is er een heruitgave van het boek met verhalen, columns, sketches, waarin we al veel van de thema’s en types herkennen die inmiddels tot ons cultureel erfgoed zijn gaan behoren.
De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert (1984) neemt plaats in het schrijfhok. Ze debuteerde in 2011 met de dichtbundel ‘Ik ben mogelijk’. Meest recent verscheen ‘Het stad in mij’ met werk dat ze schreef als stadsdichter van Antwerpen.
Ook is boekenclubhost Sholeh Rezazadeh (1989) te gast met twee lezers van haar debuut ‘De hemel is altijd paars’. Hoe vonden de lezers het boek? En wat willen ze de schrijver vragen?
Schrijver en journalist Christine Otten (1961) is in de Eemshaven, in het noordoosten van de provincie Groningen. Daar vind je windmolenparken maar ook een kolencentrale en wordt genoeg energie geproduceerd om bijna de helft van Nederland van energie te voorzien.
Aflevering 9
Brommer op zee, zondag 3 april, 19.25 uur, VPRO, NPO 2
Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. In zijn nieuwste roman ‘De draaischijf‘ is de door toneel bezeten Alex Desmedt aan het woord. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste theater van de stad. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de Joodse actrice Lea Liebermann. Maar de oorlog wordt steeds bedreigender en zijn broer Rik Desmedt, componist en dirigent kiest voluit voor collaboratie. Een meeslepend verhaal over het theater, de Tweede Wereldoorlog en collaboratie in Antwerpen en Den Haag.
Schrijver Grete Simkuté (1991) heeft zich voor haar eerste roman verdiept in het 19e eeuwse Japanse fenomeen sokushinbutsu, een monnik die een eeuwigdurende meditatie aangaat. In ‘De man die een berg werd’ volgen we een monnik die besluit om een levende mummie te worden, de ultieme opoffering.
Schrijver en theatermaker Rebekka de Wit (1985) neemt plaats in het schrijfhok. Ze debuteerde in 2015 met haar roman ‘We komen nog één wonder tekort‘ over een gezin dat in korte tijd twee dierbaren verliest. Ook maakte De Wit met Anoek Nuyens het lovend ontvangen theaterstuk ‘De zaak Shell‘.
In de reportage een bezoek aan Kristien Hemmerechts (1955) op de plek waar ze woont en werkt. In april leest de Brommer op zee-boekenclub haar boek ‘Taal zonder mij’ dat ze schreef als liefdevol onderzoek naar haar overleden man, dichter Herman de Coninck.
Bron: ©VPRO, foto: ©Geert Broertjes