Home Nieuws TV Nieuws Hans Faber ontsluit de wereld achter de gesloten deuren van de TBS-kliniek

Hans Faber ontsluit de wereld achter de gesloten deuren van de TBS-kliniek

© BNNVARA

Wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland? Dat probeert Hans Faber inzichtelijk te maken in de vijfdelige documentaireserie ‘In de TBS’, van regisseur Elena Lindemans. Het nichtje van Hans, Anne Faber, werd in 2017 om het leven gebracht door iemand die bij een eerdere veroordeling geen tbs kreeg maar wél had moeten krijgen. Wat is er sindsdien veranderd? Voor welke dilemma’s komen de medewerkers te staan? En hoe draagt een behandeling in een tbs-kliniek bij aan onze veiligheid? Faber volgt als buitenstaander en nabestaande een jaar lang patiënten, begeleiders en behandelaars in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht en wil op die manier een eerlijk beeld schetsen van een gecompliceerd systeem. De vijfdelige serie ‘In de TBS’ is vanaf maandag 28 augustus wekelijks om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Door de dood van Fabers nichtje veranderde er veel; rechters legden veel vaker tbs op, waardoor klinieken volstroomden en het systeem begint te kraken. Hans Faber: “Na een jaar in de Van der Hoeven Kliniek te hebben rondgelopen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat tbs-klinieken steeds meer als ‘afvoerputje’ worden gebruikt voor mensen waar we geen raad mee weten. Voor psychiatrische patiënten die eigenlijk in de GGZ horen, maar daar niet te handhaven zijn. Voor mensen die zware misdaden hebben begaan, maar geen levenslang krijgen omdat dan de kans bestaat dat ze na 25 jaar weer buiten zijn. Of mensen met zulke complexe stoornissen dat er geen pasklare aanpak is. Zij worden naar de tbs-kliniek gestuurd, waar therapeuten het mogen oplossen. Geen wonder dat de boel verstopt raakt.”

Gelijktijdig met de documentaireserie ‘In de TBS’ verschijnt een gelijknamige podcastserie waarin Hans Faber zich verder verdiept in het tbs-systeem. In deze podcastserie bespreekt hij zijn observaties en dilemma’s met hoofden behandeling van de Van der Hoeven Kliniek, tbs-advocaat Job Knoester, Carrie Ploeger van de Verslavingsreclassering en hoogleraar forensische psychiatrie Michiel van der Wolf.

Elena Lindemans maakte eerder voor BNNVARA onder andere ‘Ik heb het niet gedaan’ (2019) en ‘Verstoten vaders’ (2020). 

Bron en foto © BNNVARA