Home Nieuws TV Nieuws Half Holland dakloos: verhalen achter de woningnood

Half Holland dakloos: verhalen achter de woningnood

©VPRO

Met ruim driehonderdduizend woningzoekenden op een huizenmarkt waar prijzen en huren steeds verder worden opgestuwd, is de wooncrisis in Nederland groter en complexer dan ooit. In de vierdelige serie Half Holland dakloos vertelt programmamaker Yora Rienstra, zelf ook woningzoekende, de verhalen achter de wooncrisis. Ondertussen probeert ze zelf voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt.

Half Holland dakloos zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. De een is slachtoffer, terwijl de ander juist gebaat is bij een krappe markt. Yora trekt dwars door Nederland en spreekt allerlei woningzoekenden, vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers en krakers en ziet hoe mensen ook met inventieve oplossingen komen. Lukt het Yora ondertussen zelf een woning te vinden?

In de eerste aflevering is Yora getuige als alleenstaande moeder Angelique met haar baby uit haar woning wordt gezet. We zien hoe pandjesbaas Wesley een dikke boterham aan vastgoed verdient en hoe dorpen in Friesland onder de voet worden gelopen door Amsterdammers op zoek naar een goedkope woning.

Over de maker

Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentatrice van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs.

Half Holland dakloos, vanaf donderdag 3 maart, 20.55 uur, VPRO, NPO 3

Bron en foto: ©VPRO

Vorig artikel[video] WWE 2K22 brengt historische 2K Showcase en MyRISE Trailer uit
Volgend artikelPrime Video presenteert trailer RICO: Dream Big