Home Nieuws TV Nieuws Gaat privéonderwijs ten koste van regulier onderwijs?

Gaat privéonderwijs ten koste van regulier onderwijs?

© VPRO

Kinderen van ouders met een laag inkomen beginnen op de basisschool al met een achterstand. Een achterstand die niet meer in te halen is gedurende hun schoolcarrière. Ondertussen sturen rijke ouders hun kinderen naar dure privé- en kostscholen, waar een uitzonderlijk onderwijscurriculum wordt gehanteerd. In aflevering 3 van Sander en de kloof onderzoekt Sander Schimmelpenninck of de cultuur waarin je opgroeit bepaalt of je gaat studeren. Kunnen vermogenden het ‘succes’ van hun kinderen op die manier zeker stellen? 

Over Sander en de kloof:
Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? In de zesdelige serie Sander en de kloof heeft Sander Schimmelpenninck een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland aan de kaak stellen. Als telg uit een welvarende familie weet hij als geen ander hoeveel mogelijkheden de rijken hebben en vraagt hij zich af of deze economisch welgestelden niet veel meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor het algemeen belang. Wat moet er gebeuren om de kloof te dichten?

Over Sander Schimmelpenninck:

Journalist, opiniemaker en presentator Sander Schimmelpenninck was van 2016 tot 2020 hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Sinds 2019 is hij columnist van De Volkskrant. Voor de VPRO maakte hij eerder samen met journalist Thomas Erdbrink een special over de Zweedse aanpak rondom het coronavirus: Zweden doen het anders. Schimmelpenninck is mede-eigenaar van mediabedrijf Tonny Media, waarmee hij tal van podcasts produceert.

Sander en de kloof is geproduceerd door CCCP.

Sander en de kloof, (zes delen) aflevering 3: Een eigen huis, donderdag 3 februari, 21.00 uur, VPRO, NPO 3

© VPRO

Vorig artikelBadass Konijn duikt op in het casino en op de dijk van Oostende
Volgend artikelNN North Sea Jazz 2022: de eerste acts
Ik ben de eigenaar van Planetzone