Home TV Nieuws TV BE Fotografie trend onder de jongeren: Bijen!

Fotografie trend onder de jongeren: Bijen!

De aanmeldingen voor de National Geographic Fotowedstrijd 2021 vliegen binnen! Opvallend aan de inzendingen dit jaar is dat er veel foto’s van bijen voorbij komen vliegen onder de jongeren. Hoe komt het dat bijen zo populair zijn om te fotograferen bij kinderen? 

Portret- en documentaire fotograaf Jurre Rompa won met The Invisibles de tweede prijs in de categorie ‘Natuur en Wetenschap serie’ van de Zilveren Camera 2020. Hierbij volgde hij onder andere stadsimkers die imkerles gaven aan kinderen. Jurre vertelt waarom bijen het zo goed doen in de macrofotografie en geeft inspiratie aan kinderen voor inzendingen voor de National Geographic Fotowedstrijd! ”Veel bloemen zijn op ooghoogte van kinderen dus de kans is groot dat kinderen veel vaker bijen en vlinders zien om het te fotograferen”, aldus Jurre Rompa. ”En natuurlijk: de honing. Dat duizenden bijen in een bijenkast honing maken is natuurlijk heel fascinerend. Al deze dingen, en vast nog veel meer, hebben zeker bijgedragen aan de populariteit ervan. ” Foto’s kunnen nog tot en met 26 september kunnen foto’s ingestuurd worden via NatGeofotowedstrijd.nl

Fotografie van bijen door portret- en documentaire fotograaf Jurre Rompa 

We spraken fotograaf Jurre Rompa over het fotograferen van bijen. ”Het mooiste om te fotograferen is misschien wel als een bij uit een bloem komt en zijn achterpoten zitten vol met stuifmeel. Dan moet je wel heel dichtbij komen en veel geduld hebben. Maar er zijn bepaalde planten en bloemen die veel bijen aantrekken, daar is de kans dus heel groot dat je veel mooie foto’s kunt maken.” 

Als tip om bijen te fotograferen geeft Jurre mee: zorg er altijd voor dat de bij makkelijk weer weg kan vliegen. Sta niet in de weg en houdt niet de camera heel dichtbij. Als een bij niet helemaal blij is met de camera dan moet je vooral rustig blijven en niet om je heen gaan slaan. Ze willen je namelijk niet steken, maar doen dat alleen als ze heel bang zijn.

En voor de echte fotografen onder alle kinderen die al iets verder zijn geeft hij mee: ”Je kunt met een macro lens prachtige foto’s maken van bijen! Je moet dan wel wat dichterbij komen! Oh en misschien is er wel een imker in de buurt van je huis waar je een keer mag komen kijken. Dan zie je namelijk pas echt goed wat er gebeurd in een bijenvolk.” 

Maak een bloembom!

Het fotograferen van bijen begint allemaal bij de bloemen, want als die er niet zijn heb je ook geen bijen meer. Wil je bijen fotograferen? Maak dan een bloembom! 

Zo maak je zelf een bloembom!

  • Maak een mix van bloemzaden naar keuze of koop een kant-en-klare bloemenmix voor bijen.
  • Meng deze mix vervolgens met een klein handje potgrond, wat klei en een klein beetje chilipoeder goed door elkaar.

Maak er met je handen een gehaktballetje van en gooi deze op de gewenste plek. “Het chilipoeder zorgt ervoor dat mieren en vogels de zaden niet opeten. En de klei houdt het vocht vast en zorgt er daarnaast voor dat het bolletje bij elkaar blijft. 

Bron © National Geographic Channel

© Gefotografeerd door Jurre Rompa voor de fotoreeks: The Invisibles  

Vorig artikelMega Immuun Party verplaatst naar 1-2-3 april 2022 
Volgend artikel[video] Laad sneller dan ooit op met de nieuwe moto g60s
Ik ben de eigenaar van Planetzone