Home TV Nieuws TV BE Flikken BXL geeft inkijk in grootste politiekorps van België

Flikken BXL geeft inkijk in grootste politiekorps van België

Vijf jaar na de aanslagen van 22 maart in Brussel gaat reportagemaker Karel Lattrez op pad met de Brusselse politie in het gloednieuwe programma Flikken BXL. Vanaf donderdag 18 maart om 22.00 bij VTM brengt de reeks voor het eerst een diepe inkijk in het grootste en tegelijk meest controversiële politiekorps van ons land, de zone Brussel-Hoofdstad Elsene. De interventie- en rechercheteams noteren elke dag zo’n 750 interventies. Ze proberen de klok rond het verschil te maken in de verschillende wijken van de stad: in de drukbevolkte Marollen, de Matonge in Elsene, het Schumanplein in de Europese wijk of evengoed in het toeristische centrum. 

Reportagemaker Karel Lattrez: “Haast elke dag haalt de Brusselse politie het nieuws: omdat agenten worden aangevallen, omdat betogingen uit de hand lopen of omdat er kritiek is op het optreden van de politie zelf. Reden te meer om van dichtbij te kijken hoe zwaar de greep van de criminaliteit is op onze hoofdstad.”

Van verkeerscontroles, een betoging in de Wetstraat tot talloze drugscontroles. Elke tussenkomst kan uit de hand lopen, hoe banaal de aanleiding ook is. Dat vertelt ook korpschef Michel Goovaerts: “Elke dag opnieuw raakt één van mijn mensen gewond tijdens een interventie. Dat kunnen we niet aanvaarden. Er is een trend van police-bashing en ik denk niet dat die trend zomaar gaat liggen.” En ook hoofdinspecteur Nancy van de interventiedienst in Elsene is het daarmee eens: “Er hangen tegenwoordig affiches in de wijk waarop staat hoe je een agent moet neutraliseren. En daarmee bedoelen ze dus hoe ze ons moeten doden. Vroeger was het iets meer onbezorgd, maar nu hoop ik telkens dat ik straks nog mag thuiskomen.” 

Naast het spannende politiewerk en de ontnuchterende gesprekken met de interventie- en rechercheteams, toont de nieuwe reeks van productiehuis Bargoens ook hoe uitdagend het leven in de grootstad is aan de hand van vier portretten van Brusselaars. Jean-Christophe is één van hen. Hij is de bezieler en oprichter van een boksclub in het centrum van Brussel. Daar probeert hij jongeren uit de moeilijke wijken weg te houden van de straat: “Een van onze jongens heeft een politieman geslagen en was afgelopen zomer een van de aanstokers van de rellen op het strand van Blankenberge. Ik heb met de rechter afgesproken dat hij bij mij kwam wonen. Ik probeer hem nu volgens heel strikte afspraken en met een ijzeren discipline terug op het rechte pad te krijgen en dat lukt aardig.”

Tijdens de opnames werd de Brusselse politie ook geconfronteerd met de veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Veel meer dan anders moeten ze mensen controleren omdat ze geen mondmasker dragen, de avondklok niet respecteren of om lockdownfeestjes in de stad stil te leggen. 

Nieuw vanaf donderdag 18 maart om 22.00 bij VTM

Bron en foto’s © DPG Media VTM

Vorig artikelEA Play komt naar pc voor Xbox Game Pass leden
Volgend artikelARAG eert scheidsrechters met speciaal tenue