Home Nieuws TV Nieuws Een ode aan voetbal, een trap tegen uitsluiting

Een ode aan voetbal, een trap tegen uitsluiting

©VPRO

Nieuwe VPRO Dorst makers Hilde Barwegen en Sophie Schwartz delen hun liefde voor voetbal én hun frustratie over uitsluiting en discriminatie in de voetbalwereld. Bij VPRO Dorst, het ontwikkellab voor jong talent, gaan zij hierover een documentaire maken. Omdat ze de lat hoog leggen, kunnen zij een bijdrage aan hun productie goed gebruiken.

Helaas is voetbal niet alleen maar leuk. De voetbalindustrie sluit ook veel mensen buiten doordat zij bijvoorbeeld vrouw zijn, een hoofddoek dragen of queer zijn. De film van Hilde en Sophie wordt een ode aan het spel, maar dan een waar iedereen aan mee mag doen.

Een film maken kost tijd, geld en energie. Jouw bijdrage wordt gebruikt om goede apparatuur in te zetten en de mooiste beelden te draaien. Daarmee kunnen de makers het verhaal nog meer laten spreken. Dat is nodig, want Hilde en Sophie hebben een missie: voetbal inclusiever maken.

Over de makers

Sophie Schwartz maakt in het dagelijks leven muziek en treedt op onder de naam ‘Sophie Straat’. Ze schrijft levensliederen over sociaal maatschappelijke onderwerpen zoals seksisme en gentrificatie. Sophie bracht dit jaar een ode aan Ajax. Samen met Hilde wil ze een documentaire maken over discriminatie en buitensluiting in het voetbal.

Hilde Barwegen werkt als grafisch ontwerper, is cameravrouw, grafisch werkplaats-beheerder op de kunstacademie en kunstdocent op verschillende basisscholen. Met Sophie deelt ze de liefde voor voetbal en de frustratie over discriminatie en buitensluiting wat nog veel plaatsvindt binnen de voetbalwereld.

VPRO Dorst Pitch productie

De VPRO Dorst Pitch is de leerschool van de VPRO waar jong talent wordt uitgedaagd om een programma-idee te ontwikkelen. Met behulp van masterclasses, ervaren coaches en door simpelweg te maken, worden de talenten in twee maanden klaargestoomd tot programmamaker. Ervaring met filmen, monteren of regisseren is niet vereist. Ideeën, enthousiasme en liefde voor het verhaal wel.

https://www.vimeo.com/656981973

Bron en foto: ©VPRO

Vorig artikelRaven van Dorst start de motor voor een nieuw seizoen ‘Nachtdieren’
Volgend artikelClairo op 23 september 2022 in L Madeleine, Brussel