Home Muziek De baton wijst ons deze winter bij AVROTROS de muzikale weg

De baton wijst ons deze winter bij AVROTROS de muzikale weg

Amsterdam / Maestro 2021 kandidaten / AVROTROS

Dirigeren is een prachtige manier om de wereld van klassiek en orkesten te doorgronden. Hoe belangrijk de rol van een dirigent is, wordt in Maestro genadeloos duidelijk als het orkest zich stuurloos door een compositie moet worstelen en het stuk onherkenbaar klinkt. Des te mooier is het om te zien dat de kandidaten na enkele weken het orkest bij de hand kunnen nemen en er gevoel en passie in kunnen leggen. Maar wat is er nodig om een compositie van de geniale Beethoven van begin tot eind te dirigeren? Zonder überhaupt noten te kunnen lezen? Tijl Beckand gaat deze waanzinnige uitdaging voor zijn nieuwe programma Tijl en de Negende van Beethoven aan. Hij oefent maar liefst drie jaar lang om zich de hele Negende van Beethoven als dirigent eigen te maken.

Maestro
Actrice en musicalster Simone Kleinsma, radio-dj en presentator Bram Krikke, journalist en presentator Henk Spaan, actrice en cabaretière Plien van Bennekom, presentatrice en radio-dj Eva Cleven, journalist en presentator Pieter Jan Hagens en rapper en producer Sor zijn de deelnemers van het zesde seizoen van het AVROTROS-programma Maestro. De strijd om de gouden baton barst op zondag 5 december los. De succesformule blijft gehandhaafd, evenals de presentatie van Frits Sissing, maar veel is ook nieuw; juryleden Dominic Seldis en Isabelle van Keulen worden geflankeerd door de nieuwe juryvoorzitter Henrik Schaefer, er is een gloednieuw orkest en de kandidaten dirigeren stukken die nog niet eerder voorbij kwamen in het programma. Het Maestro-orkest bestaat dit seizoen uit freelance musici die een podium en een inkomen worden geboden in deze moeilijke tijden voor de sector.  

© Ruud BaanTijl en de Negende van Beethoven
Tijl Beckand reist door het leven en werk van de geniale componist Beethoven. Voor Tijl Beckand is de Negende een rode draad in zijn leven. In de 6-delige reeks vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Daarnaast gaat hij ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van dit mythische meesterwerk, zonder zelf ook maar een noot te kunnen lezen. Om dat te bereiken gaat hij bijna drie jaar in training bij Jules van Hessen. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven. 

Maestro is vanaf 5 december om 20.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1

Tijl en de Negende van Beethoven is vanaf 19 december om 19.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. De registratie van het concert is op 23 januari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2 te bekijken.