Home Nieuws TV Nieuws Aangrijpende verhalen in nieuwe geschiedenisserie Koude Oorlog

Aangrijpende verhalen in nieuwe geschiedenisserie Koude Oorlog

© NTR

Een jonge vrouw wegens de liefde verstrikt in de DDR, een toerist opgepakt en beschuldigd van spionage, een gewaagde anticommunistische redevoering… Ter herdenking van de val van de Sovjet-Unie in 1991 worden in een 5-delige serie, gemaakt door de redactie van Andere Tijden, onbekende Nederlandse verhalen uit de Koude Oorlog opgediept. Verhalen van ‘gewone’ mannen en vrouwen die in hun leven te maken krijgen met de spanningen rond Het IJzeren Gordijn. Voice-over: Hans Goedkoop.

In de eerste aflevering op 26 november:Dzsingisz Gabor is geboren in Hongarije, Hans Renner in Tsjechoslowakije. Het leven achter Het IJzeren Gordijn valt ze zwaar. Voor Gabor is het neerslaan van de Hongaarse Opstand (1956) het breekpunt, voor Renner het neerslaan van de Praagse Lente (1968). Met pijn in het hart ontvluchten ze hun vaderland.

De 18-jarige Nederlandse Jannie Niehot besluit in 1970 bij haar vriend in de DDR te gaan wonen. Maar dat gaat niet vanzelf. Eerst wordt ze volledig gescreend door de staat. Ook in haar nieuwe leven merkt Jannie dat ze moet oppassen met wat ze zegt en doet. Je buren kunnen je verklikkers zijn. Dan nemen zij en haar man een rigoureus besluit.

Overige afleveringen:

Afl. 2 (3 december): Vijandbeeld

Afl. 3 (10 december): Spionage

Afl. 4 (17 december): Handjeklap

Afl. 5 (24 december): Paraat!

Elke vrijdag vanaf 26 november, 22.15 uur, NPO 2

Bron en foto © NTR

Vorig artikel[video]Stemmen voor NPO Radio 2 Top 2000 kan vanaf zaterdag 27 november
Volgend artikelWIN! Fast & Furious 9: The Fast Saga Bluray of 4K UHD Limited Edition Steelbook
Ik ben de eigenaar van Planetzone